Jövő hét elején havazásokkal támad a tél, mediterrán ciklon érkezik!

Az elmúlt napokban már szót ejtettünk arról, hogy a  hónap végén átalakulás következik időjárásunkban, ami a nagy térségi áramlási viszonyokat illeti. Közeleg a tél.
December első napjaiban északira, északnyugatira fordul felettünk a légpálya, mellyel több hullámban sarkvidéki eredetű levegő árasztja el Közép-Európát, bele értve a Kárpát-medencét.

A változás már az előttünk álló 24-48 órában elkezdődik, ugyanis egy mérsékelt-övi ciklon csapadékzónája sokfelé okoz majd esőt, záport, viszont még kifejezetten enyhe idő lesz.  Az igazi változás majd ennek a légörvénynek az északra, északkeletre helyeződése mögött indul el, mivel mögötte egy markáns hidegfront képződik az előretörő sarkvidéki és a tőle délre található enyhe, óceáni levegő határvonalán.
Az ábrán a hidegfronti szakaszt és a mögötte felhalmozódó fagyos levegőt láthatjuk, továbbá az óceán felett piros nyilakkal azt a peremciklont, ami majd a Földközi-tenger medencéjében, a nálunk várhatóan jelentős csapadékot hozó mediterrán ciklon kialakulásában vesz részt.

Látható, hogy észak felől hideg míg délről meleg levegő nyomul előre, a két légtömeg keveredésének hatására, a két légtömeg határán képződnek a Földközi-tenger medencéje felett mediterrán ciklonok, amik a medence bőséges csapadékellátottságát biztosítják a téli félévben.

A lehűlés első hulláma a hétvégén már érezteti hatását, bár érdemi csapadék ekkor nem hullik, de záporeső, egy-egy futó hózápor előfordulhat és megerősödik helyenként viharossá fokozódik az északnyugati, északi szél.
Vasárnap délután, este délnyugat felől érheti el térségünket a légörvény kiterjedt felhő- és csapadékrendszere, ezért beborul az ég és hétfőre virradóan egyre többfelé alakul ki csapadéktevékenység, ennek halmazállapota térben és időben változhat. Élénkülni kezd a délkeleti szél.
A kezdeti esőket várhatóan hétfőn észak felől többfelé havas eső később havazás váltja fel, különösen a hegyekben hullhat tekintélyes mennyiség, míg a síkvidéki területeken intenzitás és hőmérsékleti viszonyoktól függő lehet a hó megmaradása, bár Dél,- Délkelet-Magyarországon a csapadék túlnyomó része esőnek mutatkozik, az Alföld déli részein kicsi az esély átmeneti, összefüggő hótakaró képződésére. Az északira, északkeletire forduló széllel fagyos légtömegek sodródnak felénk, ezért a hét első napjaiban a ciklon elvonulta után, a derült, szélvédett, hóval fedett tájakon, a hegyvidékek lábánál kemény fagyok valószínűek. Napközben is alig haladja majd meg a 0 fokot, többnyire 0, +5 fok közötti maximumokat mérhetünk. Határozott enyhülés a jövő hét közepétől kezdődik.
A legfrissebb számítások szerint, tehát az ország több pontján megláthatjuk a 2019/2020-as tél első hópelyheit, sőt az első rövid ideig megmaradó hótakarót is, utóbbira legnagyobb esély Észak- és Nyugat-Magyarországon, továbbá a hegyekben lesz.

Aki még netán nem cserélte le a járművein a nyári gumikat télire, az mindenképp tegye meg a hétvégéig!

Ez is érdekelhet!  Csütörtökön már több lesz a napsütés, de még elvétve lehet záporeső
origo.hu

Források: wxcharts.com
Borítókép: news.sky.com