122 km/h-ás orkán erejű széllökés, sártenger, nagy esők- Közelünkben marad a bűnös

Egy nyugat-európai ciklonrendszer déli ágán képződött, aktív mediterrán peremciklon alakította és még alakítja időjárásunkat. Lassan távolodik, de a hozzá kapcsolódó teknő a közelünkben marad a következő 72 órában. Holnap a délnyugat-európai anticiklon peremén viszont szárazabb levegő érkezik. A nagy légnyomáskülönbség miatt, még mindig erős, sokfelé viharos lökésekkel kísért északnyugati, északi szél fúj majd.

Ma Kab-hegyen ahogyan közzé is tettük, orkán erejű 122 km/h szélrohamot mért az Országos Meteorológiai Szolgálat állomása.
Sík területeken szerencsére nem fordult elő ekkora szél, de jellemzően 50-90 km/h között alakulnak a lökések.

Az elmúlt 24-48 órában a Dunántúlon sokfelé 30-50 mm eső hullott, de az országban sehol sem úsztuk meg szárazon, és még érkezik utánpótlás a következő órákban.

Szentestére várhatóan mérséklődik jelentősen a tomboló szélvihar, azonban holnap a nap első felében a ciklon hátoldalán, eleinte számítani kell 70-90, a magaslatokon akár 90-110 km/h körüli lökésekre.
Keleten, északkeleten marad zártabb a felhőtakaró, ott sokfelé esik még az eső, máshol záporok fordulhatnak elő a felhőátvonulásokból. A maximumok nappap 6-11 fok közé emelkednek.

Karácsony napjában és másnapján újra feltámad és erősödik az északias szél, viszont az északhoz képest enyhe marad a levegő, ám a hőérzetünk nem ezt diktálhatja az erős szélben.
Tartós és kiadós esőre már nincs kilátás, de záporok még kialakulnak, sőt a hegyekben és északkeleten futó hózápor sem kizárt.
A hőmérsékletek 25-én 5-10, 26-án pedig 3-9 fok között szóródnak a legmelegebb, kora délutáni órákban.

A karácsonyi ünnepek után lassan az évszakos átlag közelébe csökken a hőmérséklet, hidegebb levegő sodródik a nyugat-európai magas nyomású zóna és az észak-, északkelet-európai ciklonmagok közös, északnyugati, északi irányításában. Az évszakos átlag köré, +2, +4 fok köré esnek vissza az értékek.

Borítókép: Tóth Anna- MetKép-> A ti csoportotok
Források: OMSZ

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!