Tartós forróság Ausztráliában, a tűzvész befolyásolja a normális légköri folyamatokat

Szinte futótűzként terjednek a hírek az Ausztráliában tomboló tűzvésszel kapcsolatosan. Rendkívüli hőhullám köszöntött be hetekkel ezelőtt a térségben, mely súlyos szárazsággal társul. Meteorológiai szempontból nem feltétlen egyedi a helyzet, hiszen a térség légköri viszonyait tekintve az év ezen időszakában évről-évre előfordulnak komolyabb hőhullámok, melyek az utóbbi évtizedekben intenzitásukat tekintve növekvő tendenciát mutatnak és ez a világ több pontjára igaz a globális felmelegedés következményeként.
Természetesen az idei hőhullám felülmúlja az eddigieket, hiszen kiterjedt erdő- és bozóttüzek keletkeztek, mely a szél hatására egyre nagyobb területre terjedt ki.
Az eddigi becslések alapján már közel 1 milliárd állat pusztult el, több ember is életét vesztette, hatalmas, szinte felbecsülhetetlen károk keletkeztek mind a vagyoni, mind a természetbeli pusztulás szemszögéből.

Fotó: NationalHerald India

A tomboló tűzvész hatása egyébként jelentős hőfelszabadulással jár a környezetben, mely energetikai szempontból összemérhető a légkörben végbemenő fizikai folyamatokkal. Ez annyit jelent, hogy képes megváltoztatni adott térség természetes légkörfizikai, meteorológiai folyamatait az által, hogy befolyást gyakorol ez a bizonyos, jelentős hőfelszabadulás például a légáramra. Ez által a légörvények/ciklonok várható pályája eltérhet a megszokottól, erősödhetnek, gyengülhetnek a konvekciós folyamatok, melyek a tűzfészektől jóval messzebb alakulnak ki, ezért hiába minden alapon, pont oda nem jut az égi áldásból, ahol szükségeltetik.

Pont így történt ez az elmúlt napokban, mikor két trópusi ciklon is mondhatni bepróbálkozott, szinte egy csepp a tengerben, jelen esetben a tűzben alapon. A Blake névre keresztelt légörvény erejét vesztette, elsősorban a nyugat-ausztráliai régiókban okozott viharos zivatarokat, míg Darwin, vagyis a második ciklon nem éppen a tűzfészek felé mozog, így a szárazföld kimarad a jótékony csapadékból.

A következő napokban ismét fokozódik a hőség, tartós hőhullámra számíthatnak a szárazföld lakói. Emellett itt-ott lehetnek majd kisebb-nagyobb zivatartevékenységek, ám kiterjedt esőzés egyelőre nincs kilátásban.
A kritikus, drámai helyzet várhatóan folytatódik a szárazföld nagyobb részén.

Látható a közel 1500 méteres magasság hőmérsékleti előrejelzésein is, hogy nagyon meleg, trópusi levegő tölti majd ki Ausztrália túlnyomó részét, vagyis a belátható 10-14 napban érdemi változás nem mutatkozik.

Alább a 2 méteres magasságra vonatkozó hőmérsékletek is láthatjuk, azaz többfelé 35-40 fok felé, helyenként 43-46 fok közelébe emelkedhet.

Összefoglalót készítette: Pap Áron -meteorológus-
Források: wxcharts.com

Borítókép: filantropikum.com