Tartós anticiklon- napsütés és a köd harca, fokozódó légszennyezettség

Hidegfront mögött helyezkedünk el, a dél felől terjeszkedő magas nyomású zóna alakítja időjárásunkat a következő napokban, ezért eseménytelen, erősebb frontoktól mentes periódus kezdődik.
A lényeges változást okozó ciklonok messze északra haladnak majd, miközben az anticiklont enyhe, mediterrán levegő tölti ki a magasban. A talajon ebből a köd miatt az érintett tájakon nem sokat érezhetünk, hiszen ilyenkor konzerválódik a megülepedett, nyirkos, hideg levegő a medencében a záróréteg alatt.

A napsütéses periódusokban, tájakon az anticiklont kitöltő enyhe levegő hatására az évszakos átlag felé emelkedik a hőmérséklet, akár +3, +9 fok közötti maximumokat is mérhetünk, míg a nyirkos, párás, borús körzetekben fagypont körül, kevéssel az alatt szóródik a csúcsérték. Csapadék csupán a ködből kicsapódó szitálás, ónos szitálásként jelentkezhet, illetve a hőerőművek, gyártelepek környékén ipari havazás kialakulása is lehetséges, melyből itt-ott pár centis hótakaró képződhet.

Ez egészen a jövő hét végéig aktuális marad, tovább fokozódó légszennyezettséggel számolhatunk, növekszik a szmog koncentrációja a légkörben, melynek az egészségünkre káros hatásai vannak/lehetnek.

Fotó: Tóth S. Ancsy- MetKép-> A ti csoportotok

Borítókép: Sütő’s Photography