Szmoghelyzet Bangkokban!

Kép forrása: CNN

Komoly szmoghelyzet alakult ki Thaiföld fővárosában Bangkokban, ahol iskolákat is bezártak, a gyermekek egészségének védelmében. Lássuk, miért alakulhatott ki ennyire súlyos helyzet, illetve hogy Magyarországon mennyire rossz a helyzet, itt kialakulhat-e hasonló krízis.

Ahhoz, hogy megértsük az okokat, ismernünk kell a város környezeti adottságait. Hatalmas, agglomerációjával együtt 17 milliós metropolisz, állandósult, súlyos problémákkal. A város mindössze 2 méterrel a tengerszint felett, a Thai-öböl partján terül el, és monszun idején rendszeresen elönti a víz az utcákat. Éghajlata trópusi, az éves átlaghőmérséklete 28 fok körül alakul. A város egy völgyben terül el, és mint már megemlítettük, nem sokkal a tengerszint felett, ezek a jellemzők pedig igen fontosak, hogy megérthessük, miért is olyan szennyezett a levegője.

Bangkok elhelyezkedése
Kép forrása: Google.com

Az elmúlt hetekben nem volt jelentős légmozgás a térségben, így az iparilag fejlett, jelentős légszennyezést produkáló város elkezdte önmagát szennyezni. A szálló por nehezebb a levegőnél, ha nincs szél, ami eloszlassa, megreked a talajszint felett, gyorsan romló közegészségügyi helyzetet okozva. A megoldást talán az ipar távolabb költöztetése jelentheti, valamint a dízel üzemű gépkocsik magas (25 körüli) arányának csökkentése.
Jelenleg mezőgazdasági drónokat vetett be a kormányzat, amivel vizet permeteznek a levegőbe, hogy így tisztítsák meg, de ez, – mivel kis területen megvalósítható csupán – nem jelent valódi, kézzelfogható megoldást.

Drónokkal oszlatják a szmogot Bangkok felett
Kép forrása: www.standard.co.uk
Felül: Bangkok légszennyezettségi mutatói
Lent: Pécs légszennyezettségi mutatói
Kép forrásai: https://aqicn.org/city/bangkok/
http://www.legszennyezes.hu/

Ezek után joggal kérdezhetjük, hogy nálunk lehet.-e hasonló helyzet? Hasonló fekvésű, völgyben elhelyezkedő, ipari városaink nekünk is vannak, azonban nem olyan nagy kiterjedésűek, és Európában jóval szigorúbb követelményeknek kell megfelelni a vállalatoknak, így a rövid válasz: nem.
A magyarországi városok közül négy város szokott rendre kiugróan rossz eredményeket produkálni: Pécs, Miskolc, Putnok, és Ózd. Közös jellemzőjük, hogy völgyben elterülő ipari városok, de van egy előnyünk, Magyarországon viszonylag rövidek az anticiklonos, légmozgás nélküli időszakok, és a szennyezés is jóval alacsonyabb szintű.

Írta: Paróczai Attila