MetKép

Magas légköri fényjelenségek, vörös lidércek, kék nyalábok.

Magas légköri fényjelenségek, vörös lidércek, kék nyalábok, gyűrű lidércek, törpék, és tündérek.

A magassági fényjelenségeket csak pár évtizede figyelték meg legelőszőr. Az első lidércet 1989-ben Winckler és két társa fedezte fel az Egyesült Álmokban. Megfigyelésük igen nehéz, mivel az emberi szem nem tudja őket érzékelni. Felfedezésük után a légkörkutatok kezdtek el foglalkozni a témakőrrel, és számos hasonló új jelenséget fedeztek fel a zivatarfelhők felett. Például a törpéket 2000-ben fedezték fel. Napjainkban egy ESA ASIM (Atmosphere-Space Interactions Monitor) nevű műszer foglalkozik a kutatásukkal, amit 2018 áprilisában vittek fel a Spacex Dragon teherűrhajóval az ISS Nemzetközi Űrállomásra. Lényegében a zivatarfelhők feletti elektromos kisüléseket vizsgálja. 

Forás: BBC

Egy átlagos zivatarfelhő 10-15 km magas is lehet, a zivatarfelhőben is zajlanak elektromos kisülések, ezeket hívjuk villámlásnak. Többféle villámot ismerünk, léteznek felhő – felhő villámok, és felhő – föld villámok, más néven lecsapó villámok. A lecsapó villámok lehetnek pozitív villámok, ezek általában zivatarok szélén keletkeznek, és nagy ágyúrobajhoz vagy hangrobbanáshoz hasonló dörgések kísérik, amiket akár 10 km-es körzetben is lehet hallani. Ezekhez a pozitív villámokhoz köthetőek a magas légköri fényjelenségek is. A magas légköri fényjelenségek általában a zivatarfelhő teteje, és az Ionszféra között keletkeznek. Nagyon rövid ideig élnek, csupán 1-2 ezred másodpercig.

Napjainkban már többféle fényjelenséget ismerünk, a legismertebbek a Vörös Lidércek (Red Sprite), a Kék Nyalábok (Blue Jet), Gyűrű lidérc (Elves), de létezek kevésbé ismert igen ritka jelenségek, ide tartoznak az Óriás Nyalábok (Gigantic Jet) a Törpék (Gnome), és a Tündérek (Pixies).


Léteznek úgynevezett felfelé irányuló villámok (Upward Lighting), ezek a villámok felhő – levegő típusú villámok, több irányba is kialakulhatnak, tehát felfelé is. Színük általában fehéres sárgás, méretük pedig 100 m és 10 km közötti is lehet. Szabad szemmel is látható villámfajta. Élettartalmuk 1 – 3 másodperc között mozog. 

Forrás: Matthew P
Magas légköri fényjelenségek, vörös lidércek, kék nyalábok, gyűrű lidércek, törpék, és tündérek.
Forrás: Barta Veronika, MTA CSFK GGI

Most következzen a fényjelenségek bemutatása, kezdjük a Vörös Lidércekkel (Red Sprite). A vörös lidércek a Mezoszférában keletkeznek, és egy erős pozitív töltésű lecsapó villám idézi elő őket. Legnagyobb esély a megfigyelésükre akkor van, ha egy tőlünk több 100 km-re lévő zivatart / zivatarrendszert figyelünk, amit intenzív villámtevékenység kísér. A lidércek alsó nyúlványai inkább kékes színűek, ezeken a részeken történő fényjelenségeket trolloknak nevezzük. Felfelé haladva a színük megváltozik vöröses színűvé, erről a színről kapta a nevét is. Méretük horizontálisan elérheti az 50km hosszúságot, és akár 70 km magas is lehet.

A lidércek csoportjába tartozik még a Gyűrű lidércek (Elves). Eleinte azt hitték, hogy a vörös lidércekhez kapcsolódnak, de a kutatóknak külön is sikerült megfigyelni gyűrű lidérceket, ezért innentől már külön veszik a két jelenséget. A kialakulásuk is eltér a vörös lidércekétől, a gyűrű lidércek kialakulásáért egy erőteljesebb pozitív lecsapó villámból induló elektromágneses lökéshullám felel. Egy pontból indulnak ki, és a földfelszínnel párhuzamosan egy vöröses kör alakot alkotnak. Az Ionszférában keletkeznek 80-90 km magasan. Átmérőjük 400 km-nél nagyobb is lehet.

A Kék Nyalábok (Blue Jet) a Sztratoszférában fordulnak elő. A zivatarfelhők elektromosan aktív részeiből indulnak, és haladnak felfelé. Kékes színűek az alakjuk pedig inkább a kúphoz hasonlítható. Szerepük pedig a zivatarfelhő és a felső légkör közötti kiegyenlítése. Az első kék nyalábokat 1994-ben fedezték fel. A nyalábok közé tartozik egy igen ritka fényjelenség az Óriás Nyalábot (Gigantic Jet). Amire a neve is utal a mérete, 50-60 km magas is lehet. A színe inkább vöröses. Az óriás nyalábokat 2002-ben fedezték fel Tajvanban.

Blue Jet
Blue Jet
Forás: noticiasdelaciencia.com

Nagyon ritka fényjelenségek közé tartoznak a Törpék (Gnomes), és a Tündérek (Pixies).
A törpéket 2002-ben fedezték fel Amerikában. Színük jellemzően fehéres. Átmérője elérheti a 200 métert, magasságuk, pedig akár 1 km is lehet. 33-136 ezred másodpercig élnek.
A Tündérek (Pixies), zivatarfelhő tetején található fényes csoportos pontok, 100 méter átmérőjűek is lehetnek, kevesebb mint 16 ezred másodpercig élnek.

Források: Természet világa
Űrvilág

Írta: Tarkó Péter