A Thwaites-gleccser, avagy hogyan olvad a sarki jég.

Az Antarktisz, jég nélkül.
Bedmap2 nevű topográfiai térképet a British Antarctic Survey állította össze, és több millió új mérést tartalmaz, beleértve a NASA ICESat műholdas adatállományait és az Operation IceBridge küldetést. (A NASA Goddard űrrepülési központja)

A NASA tudósai olyasmit találtak, amitől mindenkinek leesik az álla! Ez lehetne akár egy bulvárhír első sora, de sajnos nem az, a szerző is elképedt a számoktól. a címben szereplő gleccser alatt ugyanis az Operation IceBridge nevű projekt keretein belül gigantikus méretű üreget találtak. A területe Manhattanével megegyező, valamint 300 méter magas, valamint 12 milliárd köbméteres! Az üreg 2011, és 2018 között alakult ki, és erőteljesen destabilizálja a felette lévő gleccsert.

6 év méréseit tartalmazza a gif.
Forrás:NASA, Operation IceBridge


A Thwaites gleccser a világ egyik legnehezebben megközelíthető helye, de a következő években mindenki megismeri nevét a bolygón, állítja a NASA, saját cikkében. Ez a gleccser felel a teljes eddigi tengerszint-emelkedés 4%-áért, és ha összeomlik, 65 centiméterrel is megemelheti a tengerek szintjét, ami hatalmas kihívások elé állíthatja a tengerparti városokat. Amennyiben az összes, a gleccserben tárolt víz elolvad, 2,4 méterrel emeli meg a világóceán szintjét, ami már katasztrófát okozna, és több ország is a megsemmisülés határára sodródna. A U.S. National Science Foundation (Egyesült Államok Nemzeti Tudományos Alapítványa)  és British National Environmental Research Council (Brit Nemzeti Környezetvédelmi Kutatási Tanács) most öt éves terepprojektet szentel arra, hogy pontosan felmérjék a folyamatokat, és az olvadás jellemzőit.
Az Antarktisz jegén rengeteg időszakos tavat, és folyót is találtak, amik mind elősegítik, hogy a mélyben alaptomosan, észrevétlenül gyengítsék a sarki jeget, és az csak a gleccserek összeomlásakor derüljön ki számunkra. Ezeket az üregeket fedezik fel a műholdakkal is felvértezett Operation IceBridge kutatócsoport tagjai.

A Larsen C selfjég hatalmas jéghegye, az A68., vastagsága mintegy 182 méter.
Photograph: Nathan Kurtz/Operation IceBridge/Nasa

Írta: Paróczai Attila