Hosszútávú kilátások

A Meteorológiai Szolgálat rendszeres időközönként közzétesz az ECMWF középtávú futásának térképen megjelenített adatait. Ezek az átlaghőmérséklettől, és átlagcsapadéktól való eltéréseket mutatják, és afféle trendeket, irányvonalakat mutatnak.
Most ezekből a térképekből szemezgetünk.

Forrás: OMSZ, met.hu

Jól látható, hogy a hidegbeáramlás ellenére is több fokos pozitív anomália várható a jövő héten. A térképet annyival pontosítanám, hogy az északkeleti területeken nem valószínű, hogy annyival az átlag felett lesz a hőmérséklet.

Forrás: OMSZ, met.hu

A fenti térképen a csapadékanomália látható, itt a színezés épp ellentétes, a piros árnyalatai az átlagtól való negatív eltérést mutatják. A fenti térkép száraz időt jelez, és ezzel összecsengenek a többi időjárásmodellek is, számottevő csapadék nem várható a közeljövőben.

A következő két térképen továbbra is az látszik, hogy némileg szárazabb az ilyenkor megszokottnál több fokkal melegebb időre van kilátás, de az előrejelzés bizonytalansága egyre nagyobb!

Forrás: OMSZ, met.hu

Az utolsó két térképen hatalmas fehér területeket vehetünk észre, ami a nagy bizonytalanságra utal, nem áll rendelkezésre elég adat, hogy a modell megállapítsa a várható időjárási trendet.

Forrás: OMSZ, met.hu
Forrás: OMSZ, met.hu

Ezek a térképek nem precíz előrejelzésre szolgálnak, inkább csak egy lehetséges, és készítésükkor valószínű forgatókönyvet festenek elénk. Ez alapján folytatódik a kora tavaszi, az átlagnál szárazabb időjárás!