Európában többfelé téllel indít a tavasz. Hazánkban mi várható?

Egy hidegcsepp hoz telet a Balti és fennoskandiai régióba 3 nap erejéig, március 1-3-ig.

Az Európát uraló magas nyomású képződmény gyengülni látszik, ezzel szemben Északnyugat-Oroszország felett egy hidegcsepp épül ki, mely a fent említett régiókra hideg, sarkvidéki eredetű levegőt szállít.
Az anticiklon, mely befolyásolta kontinensünk jelentős hányadának időjárását továbbra is kitart a nyugati és középső részén elhelyezkedő országokban, ám eközben a hideget szállító képződmény Kelet-Oroszországon keresztül bekebelezi Európa északkeleti részeit. Ezzel egy időben a felszínen egy erős ciklon húzódik Nyugat-Oroszország fölé.

Ez a hatalmas hideg légtömeg ma délután elérte Finnországot és halad keletnek a Balti-államok irányába, miközben a felszíni ciklon beveszi Oroszország nyugati területeit. Nagyon hideg levegő zúdul ma éjjel Észtországra, Lettországra és Fehéroroszországra és halad tovább Litvániába, majd szombatra eléri Ukrajnát.

Elképzelhető, hogy néhány centiméter friss hóréteg is kialakulhat ezeken a területeken, bár kevés csapadék lesz.

A mi esetünkben ez a hidegleszakadás nem hoz hosszantartó változást, de a holnapi hidegfrontot követően szombaton reggel az ország keleti felén ismét lehet fagy és a nappali maximumok is többfelé 10 fokkal a mai alatt maradnak. Továbbra is keleten, északkeleten várhatóak az alacsonyabb értékek.
Jövőhéten újra melegszik az idő, de többfelé kell csapadékra készülni, ami a bozóttüzekre nézve kedvező lesz!

Szombat hajnal
Szombat délután
Vasárnap hajnal
Vasárnap délután





Adatok és térképes segítség: www.severe-weather.eu és a www.met.hu

A hidegfrontról és a tüzekről az alábbi cikkekben bővebben is olvashatnak: