Ciklonok között, avagy rendkívül változékony időjárás Európában

Európa időjárását a következő néhány napban egy kettős ciklonrendszer határozza meg, ami a kontinens nagy részére az ilyenkor megszokottnál melegebb időt hoz.
Nézzük a részleteket!

Holnap az Atlanti-óceánon, a Brit szigetektől délre egy mély ciklon fog elhelyezkedni, ami áramlási rendszerében hideg levegőt zúdít Portugáliára, és Spanyolország nyugati régiójára., míg Észak-Európa felé egy sarkvidéki eredetű hidegleszakadás indul meg, és okoz erős lehűlést., míg délről meleg levegő árasztja szinte egész Európát.

Csütörtökre az Ibériai-félsziget felett lévő ciklon továbbhalad északkelet felé, ekkor már középpontjával Nagy-brittannia fölé kerül, és elárasztja hideggel egész Nyugat-Európát, míg előoldalán meleg levegőt “húz be” a kontinens belsejébe. Az északi területeken tovább növekszik az erőteljes hidegmag, és egyenesen a Balkán felé veszi az irányt.

Péntekre a ciklon Dánia területe fölé helyeződik át, és okoz gyors lehűlést, míg Közép,- és Kelet-Európában akár 8, 12 fokkal is melegebb lehet az ilyenkor szokásosnál!

Szombatra Skandinávia fölé kerül egy mély ciklon, ami rendkívül hideg időjárást okoz a félszigeten, míg az Atlanti óceánon egy új ciklon igyekszik Európa felé. A kontinens belsejében továbbra is az évszakhoz képest több fokkal melegebb van.

Vasárnaptól nagyon megnő az előrejelzés bizonytalansága, de úgy tűnik, hogy míg a magasban hideg levegő húzódik fölénk, az alacsonyabb légrétegekben továbbra is a meleg fog dominálni.

A cikk a http://www.severe-weather.eu cikke nyomán készült.

Ez is érdekelhet!  Napos, gomolyfelhős idő, elvétve egy-egy záporesővel