Tavaszi aszály!

Sajnos a tavalyi, sokfelé csapadékhiányos év után idén sincs nagy bőség esőben, hóban, erről tanúskodnak az Országos Meteorológiai Intézet csapadéktérképei is.

Mint az alábbi térképen látható, a közelmúltban az ország döntő részén nem esett jelentős mennyiségű (5mm) csapadék, viszont az átlagosnál melegebb volt, gyakorta erős széllel, ami gyorsan szárítja a talajt.

Az első térképen az elmúlt öt nap csapadékmennyisége látható.

A 30 napos csapadékösszeg térkép már valamivel jobban néz ki, de ha összevetjük a csapadékösszeg-anomália térképpel, azonnal látható, hogy a helyzet nem túl biztató.

A 90 napos térképen élesen kirajzolódik a Kiskunság félsivatagos vidéke, de látható, hogy nagyobb mennyiség az országhatárok mentén hullott. Érdekes, hogy ezúttal a leginkább csapadékos északnyugat alulmaradt az egyik legkevésbé csapadékos térséggel, északkelettel szemben.

A csapadékösszeg-anomália térkép itt is árnyalja a helyzetet…

Végezetül nézzük a talajnedvességet, először a 0-20 centiméteres mélységet, itt kellene majd csírázni a magoknak, amihez jelenleg még éppen van elég nedvesség, de utánpótlás kellene.

Itt pedig a 0-50 centiméteres mélység, az erőteljesebb haszonnövények innen veszik fel a vizet, és a táplálékot, itt még sok helyen megfelelő a talaj víztartalma, de a déli területeken erős kiszáradás kezdődött.

Összességében elmondható tehát, hogy bár a földmunkákat elősegíti a száraz idő, a növények fejlődésére már egészen biztos, hogy negatív hatása van. Az őszi búza is ritkább, sarjadzása elmarad az elvárt szinttől, ami a liszt árát felfelé módosíthatja a jövőben. A következő napokban kissé csapadékosabbá válik időjárásunk, bízunk abban, hogy országos átlagban is jelentős csapadék hullik.

Képek forrása: https://www.met.hu
Borítóképünk illusztráci, forrás: https://www.maxpixel.net

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!