Kell félnünk egy földrengéstől?

Kell félnünk egy földrengéstől?

Magyarországon mekkora esélye van egy nagyobb, pusztító földrengés kialakulásának?
 Sokan ezt a kérdést egy vállrándítással elintézik, hiszen nincsenek nagy, aktív törésvonalak az országban, aktív tűzhányót se látni a közelben, és úgy általában is csendes vidék ez ilyen szempontból. Ez a megközelítés viszont nem helytálló, és erről meggyőződhetünk a következő térképről.

Frissítés!

A mai horvátországi, és olaszországi rengések kapcsán ismét előtérbe karült a magyarországi helyzet. Amint azt ma megtapasztalhattuk, egy közeli területen bekövetkező rengésnek hazánkra is van hatása, itthon is keletkeztek károk. Kémény dőlt le, sokan ijedtségükben az utcára szaladtak. A horvátországi rengés a délnyugati határ közelében 3,5-4-es erejű földrengést okozott.

Törésvonalak Magyarországon. Itt pattanhatnak ki földrengések!
Magyarország egyszerűsített földtani térképe

  A legutóbb Zágrábban volt földrengés, de tavaly Somogyszobnál rengett a föld, erről írtunk mi is. Azonban, ha igazán pusztító rengést akarunk felidézni, vissza kell mennünk az időben egészen 1985-ig, ami az idősebb korosztály számára biztosan emlékezetes. A rengés epicentruma Berhida környékén volt, a mintegy 4,9-es magnitúdójú rengés következtében 72 házat kellett lebontani Berhidán, de nagyon sok épület szenvedett el kisebb-nagyobb sérüléseket ezeken kívül is. Ezen a térképen az ókori nagyobb földrengésektől kezdve, egészen 2016-ig fel van tüntetve minden földmozgás, ami a Kárpát-medencében, és szűkebb környezetében történt. Mint azt a térképet vizslatók láthatják, bizony, ha ritkán is, de vannak erősebb rengések is feltüntetve rajta.

A Kárpát-medencében és környékén 456. és 2015. között kipattant földrengések térképe. A szimbólumok nagysága arányos a rengések Richter-magnitúdójával. (Domborzat: USGS)
Forrás: http://www.seismology.hu/

Harmadik, és egyben utolsó térképünkön a jelentősebb hazai földrengések vannak feltüntetve, úgyszint az ókortól, egészen 2016-ig.

Forrás: MTVA/MTI Sajtóadatbank / MTI

Azért, hogy választ is adjak a cikk első mondatában szereplő kérdésre, azt kell mondjam, bár nem nagy esély van rá, de közel sem lehet kizárni, hogy egy komolyabb rengés tönkretegye házunkat, lakásunkat. Természetesen az árvíz, belvíz, vagy a viharok, még mindig jóval nagyobb eséllyel okoznak kárt.

Borítóképünk illusztráció! Forrás: Wikimedia Commons