Eső után köpönyeg, hol és mennyi csapadék enyhítheti a rendkívüli szárazságot, mi várható a folytatásban?

A Kárpát-medence időjárását a Nyugat-Európa felett elhelyezkedő teknő és az ehhez kapcsolódó ciklonrendszer alakítja. A Brit-szigetek felett örvénylő stacionárius azaz helyét alig változtató ciklon elöregedő tendenciát mutat. A ciklonrendszer délkeleti ágán egy magassági hidegcsepp fűződik le, és az ehhez kapcsolódó hidegfront délnyugat felől sokfelé okoz majd esőt, záport sőt zivatarok is előfordulhatnak.
Jelentős vagyis 5 mm-t meghaladó csapadékmennyiség nagy területen ígérkezik, így a növények és a földek kissé “fellélegezhetnek”. A nyugati megyékben ennek akár többszöröse is lehullhat, valamint intenzív záporokhoz, dörgés, villámlás kíséretében is csatlakozhat rövid idő alatt kiadós csapadékösszeg.
A délnyugat felől beáramló hűvösebb légtömegek hatására a Dunántúlon már elmarad az elmúlt napokhoz képest a nappali felmelegedés, míg másutt, főleg a Tisza vonalától keletre, a front előtt 20-25 fok közé szökhet a hőmérő higanyszála
Kezdetben az élénk déli, délkeleti szelet, több helyen kísérhetik erős lökések, majd estére gyengül a légáramlás.

A csapadék animáción láthatjuk, hogy miként alakul a következő 72 óra várható csapadékeloszlása az ECMWF modell alapján

ECMWF modell által várt csapadékmennyiség
és területi eloszlás a következő 72 órában

A hétvégén, ezen belül a szombati napon a közelünkben örvénylő hidegcsepp hatására szórványosan, főleg az ország középső, északkeleti részein egy konvergencia (összeáramlás) zóna mentén számíthatunk záporokra, helyenként zivatarokra. Több napsütés a Dunántúlon ígérkezik. Ahol sok lesz a felhő és csapadék is előfordul, ott marad a hűvösebb idő, máshol 14-20 fok között szóródik a délutáni maximum-érték.
Vasárnap több napsütésben lehet részünk és erősödik a nappali felmelegedés, 17-22 fok közötti alakul a határainkon belül.

A hőmérséklet előrejelzési térképen a következő 72 óra hőmérsékleteinek alakulását láthatjuk.

ECMWF modell által számított 72 órás hőmérséklet-előrejelzés

A légmozgás tekintetében még ma kell gyakran erős széllökésekre készülni déli, délkeleti irányból, majd a front átvonultával gyengül, mérséklődik az áramlás.
Ki kell emelni, hogy konvektív csapadékgócok környezetében hirtelen megerősödhet a szél bármikor.

Ez is érdekelhet!  Csütörtökön már több lesz a napsütés, de még elvétve lehet záporeső


ECMWF modell által várt maximális széllökések a következő 72 órában

A jövő hét szinoptikus helyzetét vizsgálva egy ciklonális mezőben helyezkedik majd el a medence, ami azt jelenti, hogy
adott területen a tengerszintre átszámított légnyomás a környezetéhez képest kissé alacsonyabb, viszont határozott ciklontevékenységről nem beszélhetünk.
Ez a nyári félévben kedvez a záporok, zivatarok kialakulásának.
A tőlünk délre örvénylő ciklonok előoldalán meleg, váltakozó nedvességtartalmú levegő áramlik majd a következő héten felénk, ezért különböző területi eloszlásban alakulhat ki csapadék. Nagy területre kiterjedő, áztató esőnek egyelőre kicsi az esélye a friss számítások alapján, de helyenként jelentősebb mennyiség hullhat egy-egy konvektív góc jóvoltából.
Ebben lényeges változás a hét végéig nem ígérkezik várhatóan, ezért az ország egy részén lassan, de enyhülni látszik a hosszú ideje tartó aszályos periódus.
A 850 hektopascal nyomási szintekre jelzett hőmérsékletek pedig tükrözik, hogy enyhe légtömegek töltik ki hazánkat az előttünk álló 10 napban, azonban meg kell jegyezni, hogy az előrejelzés bizonytalansága az 1 hetes intervallumot túllépve már nagynak mondható.


Az 500 hPa-os főizobárszint geopotenciál-értékei
az ECMWF modell alapján az előttünk álló 10 napra vonatkozóan
850 hektopascal nyomási szintekre számított hőmérsékletek
az ECMWF modell számítani alapján az előttünk álló 10 napra vonatkozóan

Az aszályindex térkép szerint pedig nagy kiterjedésű a kritikus területek lefedettsége, a felső 20 cm-es réteg nedvességtartalma az ország túlnyomó részén 40%-os érték alá csökkent.Az ennél mélyebb rétegek kissé több nedvességet tartalmaznak, ám 50 cm alatt is jelentős a hiány.
Az elmúlt ősszel kibontakozó aszályt a téli csapadék januárban lehulló zöme nem tudta kellően pótolni, a február, március pedig a szokásosnál lényegesen szárazabbnak adódott a tartós anticiklonális uralomnak köszönhetően.

Aszályindex térkép az Országos Meteorológiai Szolgálat
analízise alapján 2019. április 5-én

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy igen ritka időszakot élünk, mikor rendkívüli csapadékhiánnyal kezdjük a nyári félévet, ez átlagosan 30-40 évente fordul elő legfeljebb.


Összefoglalót készítette: Pap Áron meteorológus

Források: ECMWF modell, Országos Meteorológiai Szolgálat

Ez is érdekelhet!  Ciklon okoz többfelé borús, csapadékos időt