Nagy esők jönnek ha…

Ciklonok érkeznek. Bár ez nem mindig ilyen egyszerű, de ezúttal azt mutatják a számítások, hogy újabb, többfelé jelentős mennyiségű eső áztathatja a szomjazó földeket a hét hátralevő részében. Elsőként is érdemes szemügyre venni, hogy hétfőn az északkelet-magyarországi régiókban az előrejelzéseknek megfelelően a kelet felől érkező szubtrópusi levegő hatására, helyenként 25-26 fokig emelkedett a csúcshőmérséklet. Záporok, zivatarok szórványosan alakultak ki.

Hőmérsékleti maximumok 2019.04.08-án
Magyarországon az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései alapján

Meglehetősen változatos szinoptikus képet lehet felvázolni Európa légköri helyzetéről. Izland és Grönland környékén, valamint Oroszország területén kiterjedt anticiklon helyezkedik el, ezért ott eseménytelen, nyugodt időjárás uralkodik.
Eközben a két anticiklon között Finnország déli részén egy ciklon fejlődik ki, ami az Észak-Atlanti térségből dél felé elmozduló anticiklonnal közös áramlási mezőt generál, így észak felől sarkvidéki eredetű légtömegek indulnak meg Európa belseje felé.
Dél-Európában ezzel szemben ciklonális mező húzódik, melyhez sekély ciklonok, mélyebb ciklonmagok is tartoznak. Ezekből a Mediterráneumban sokfelé fordul elő zápor, zivatar.
A Kárpát-medence időjárását a következő napokban ez a ciklonális mező alakítja, illetve a Skandinávia felé helyeződő magas nyomás közös áramlási rendszere, mellyel északi, északkeleti légmozgással eleinte még meleg, majd átmenetileg hűvösebb, délkelet felől nagy nedvességtartalmú léghullámok árasztják el hazánkat. Szerencsére a sarkvidéki eredetű levegő java nem éri el országunkat várhatóan.

Az 500 hPa (hektopascal) főizobárszint geopotenciál értékei jól türközik a felvázolt analízist.

ECMWF modell 500 hPa geopot.

A 850 hPa nyomási szintekre számított hőmérséklet alakulásából pedig a lehűlés mértékére következtethetünk, és jól látható, hogy észak felől a betörő fagyos levegőnek egy mérsékelt hulláma ér el minket, viszont a Dunántúlon így is jelentős mértékű hőmérséklet-csökkenés látszik a hét utolsó napjaira.

Már kedden, illetve szerdán is számíthatunk további záporokra, zivatarokra, amikből regionálisan akár számottevő mennyiségű csapadék hullhat.
A csapadékanimáción a következő 10 napra vonatkozó prognózist láthatjuk, így nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy a héten többször és nagy területen fog esni, alakulnak ki záporok, zivatarok, majd csütörtökön, pénteken csendesebb, tartósabb esők is, hiszen ekkora már megszűnik a labilis légrétegződés a beáramló légkört stabilizáló levegő hatására.

Ez is érdekelhet!  Hűvös, változékony idővel indul a hét
ECMWF modell csapadék-előrejelzése
a következő 10 napra Magyarország területére

Az aszály további mérséklődésére készülhetünk az ország nagyobb részén, helyenként a hét végéig akár 20-40 mm-t meghaladó csapadékösszegekkel.

A légmozgás tekintetében a bárikus nyomási gradiens nem lesz túl nagy, így általában élénk, időnként erős szélre számíthatunk, melynek iránya zömmel északi, északkeletinek ígérkezik.
A 10 méteres magasságban mérhető szélerősséget mutatja be az animáció.

ECMWF modell által előrejelezett szélerősség
a 10 méteres magasságban az előttünk álló 10 napra

A nappali maximum hőmérsékletek alakulását pedig 6 óránkénti felbontásban prezentálhatjuk a következő 10 napra, ami azt jelenti, hogy a hét második felében már nem lesz valami melegünk.

ECMWF modell 10 napos maximum-hőmérséklet prognózisa 2 méteres magasságra vonatkozóan


A következő hét elején fokozatosan a Skandináv-félsziget felett elterülő anticiklon peremére kerülhetünk, ezért csökkenhet a csapadékhajlam, de ekkora a számítások bizonytalansága már nagy. További friss térképes operatív előrejelzéseinket érdemes nyomon követni!



Összefoglalót készítette: Pap Áron meteorológus
Források: ECMWF modell, Országos Meteorológiai Szolgálat
Kép: 24.hu