Célegyenesben a NASA bolygóvédelmi technológiájának tesztelése!

A NASA 2014-ben elkezdte fejleszteni a DART szondát, az első űreszközt, amit kifejezetten a veszélyes aszteroidák pályájának megváltoztatására terveztek. A DART mintegy 500kg-os tömegével, és 6km/másodperces sebességgel fog becsapódi egy kettős aszteroidarendszer kisebbik tagjába. a “hold” pályáját ezzel a lökéssel próbálják módosítani, hogy megfigyelhessék, mekkora változást okoz, egy ilyen erejű becsapódás.
Kérdés, hogy milyen a felszíne az aszteroidának, mivel, ha túl lágy, például homokból áll, akkor a becsapódás erejét részben elnyelheti, így jóval kisebb hatást gyakorolna az égitestre a DART.
A korábbi tervekkel ellentétben sajnos anyagi okok miatt nem lehet jelen a becsapódáskor az ESA AIM szondája, az csak 4 évvel később fogja megvizsgálni a hosszútávú hatásokat, azonba egy olasz fejlesztésű CubeSat (miniműhold), a LICIA ott lesz, hogy ezáltal is segítse a földi teleszkópok munkáját.
Az eszközöket 2021 júliusában, egy Falcon9 rakétával fogják pályára állítani, ami a Vandenberg űrkikötőből indul, majd 2022 októberében csapódik be a célpontba.
Sok sikert kívánunk a küldetéshez!

Kép forrása: NASA