Mi az oka ennek a májusi hidegnek és mikor tér vissza végre a nyári idő?

Az elmúlt hét második felében Nyugat-Európában észak-déli tengely mentén egy hosszan elnyúló magas nyomású gerinc épült ki. A formáció amit a magassági térképen láthatunk a görög ábécé ómega Ω betűjére emlékeztethet minket, ebből kifolyólag ómega-helyzetnek nevezhetjük a létrejött szinoptikus helyzetet.

Mit is jelent ez? Ómega-blocking esetén az anticiklon centrális területén száraz időjárás uralkodik, leszálló légmozgások a meghatározóak. Éppen ezért a belsejében sok a napsütés, és az alacsonyabb szélességek felől a magasabb szélesség felé áramló szubtrópusi légtömegeket a képződmény tulajdonképpen “konzerválja”.
Nyáron gyakran felelős a tartós és markáns hőhullámokért. Ugyanakkor az ómega anticiklont mind a délnyugati, mind pedig a délkeleti oldalán nyomási teknők határolják. A teknőkhöz kapcsolódó ciklonok jelentős csapadékhulláshoz vezethetnek az adott területen, hiszen ilyenkor stacionárius, vagyis helyzetüket alig változtató, veszteglő légörvényekké alakulhatnak, akár napokon át bőséges csapadék utánpótlással.
Az 500 hektopascal főizobárszint geopotenciál értékeit tükröző szinoptikus térképen szépen kirajzolódik a formáció, ami uralja és uralta időjárásunkat a napokban.

ECMWF modell

Természetesen a változás csírái már az előző hét utolsó napjaiban elkezdődtek. Egy észak-déli irányba hosszan elnyúló hullámzó frontrendszer alakult ki és szelte ketté hazánkat, ami vasárnap és a hétfői napon nagy hőmérsékleti kontrasztot idézett elő a medence területén. Vasárnap ennek a hullámzó frontálzónának a déli ágán kialakult egy mediterrán ciklon is Olaszország térségében.
Ezt jól látható az Országos Meteorológiai Szolgálat fronttérképén.

OMSZ fronttérkép

Vasárnap az érkező hidegfronti szakasz a Dunántúlon már éreztette hatását. Ebben a térségben a hőmérséklet nem emelkedett magasra és délutántól megerősödött, majd viharossá fokozódott az északi, északnyugati szél, esők, záporok, helyenként zivatarok alakultak ki.
Eközben az Alföld tágabb környezetében még 20 fok felé, sokfelé 25 fok közelébe emelkedett a csúcsérték.
Ezt mutatja az Országos Meteorológiai Szolgálat mérőhálózata által regisztrált hőmérsékleti reanalízis.

Ez is érdekelhet!  Csütörtökön már több lesz a napsütés, de még elvétve lehet záporeső

A térségünket ketté szelő hidegfront egyre inkább melegfront jelleget öltött, így hétfőn a közel Brit-szigetek felett elhelyezkedő anticiklon és az Olaszország feletti középponttal örvénylő sekély ciklon hatására jelentősen megnőtt a nyomási gradiens.
Emiatt hétfőre virradóan és a napközbeli órákban is leginkább a Dunántúlon és a Bodrogközben fokozódott rendkívül viharossá az északias szél.
A legerősebb széllökések láthatóak az Országos Meteorológiai Szolgálat térképén hétfőre és keddre virradóan. Egyes szélrohamok bizony meghaladták a 80-90 km/h-ás sebességet, de a keményebb mag az nem országunkat érintette szerencsére.

Eközben Horvátországban már más volt a helyzet, Zágráb tágabb térsége esett bele abba a csatornába, ahol a legmarkánsabb légnyomási gradiens értéket analizálhattuk. A viharos, gyakran orkán erősséget elérő szélrohamok fákat döntöttek ki, épületeket rongáltak meg. A tűzoltók és a rendőrség is arra kérte a lakosságot, hogy húzódjanak biztonságos helyre, ne hagyják el otthonukat a személyi sérülések elkerülése végett. Az MTI jelentései szerint csaknem így is 200 sérültje volt a viharos időjárásnak a környéken. A legerősebb széllökések 110-130 km/h között alakultak, egy szerencsétlenül járt nőre rázuhant egy fa.

Olaszország Taranto megye, Puglia régiójában Manduria városában pedig felhőtölcsért kaptak lencsevégre!

Hétfőre hazánkban tovább éleződött a különbség nyugat és kelet között. A nyugati határnál dél körül, mindössze +7 fokot mértek, ezzel szemben a keleti határ közelében még +26 fokig melegedett a levegő.

Fokozatosan aztán utat tört magának a sarkvidéki eredetű levegő, a Dévényi-kapu és a Vereckei-hágó felől is viharos északi szél kísérte útját.
Látható a hőmérséklet anomáliát tükröző térképen, hogy mennyivel hidegebb az időjárás a Európa középső részein a sokéves átlaghoz képest! Viszont ki kell emelni, hogy a sarkkör térségében hőségnapot regisztráltak, Kojnas állomásán +31.2 fokig melegedett 2019. május 12-én a levegő!

A hideg mellé jótékony esőzések is társultak, az Alföldön zivatargócok is megjelentek a hétfői napon. A súlyos, februártól kezdődő aszály többé-kevésbé országszerte mérséklődött, vagy megszűnt.
A 0-50 cm-es talajnedvességi viszonyok százalékos arányát láthatjuk az Országos Meteorológiai Szolgálat analízisén.

Ez is érdekelhet!  Csütörtökön már több lesz a napsütés, de még elvétve lehet záporeső

A tartósan száraz időjárás sem mostanság köszön vissza, ugyanis a következő 1 hétben is kell hol több, hol kevesebb helyen készülni csapadékra.
A hét közepétől ugyan javulni kezd az időjárás, emelkedik a hőmérséklet fokozatosan, de eső, később zápor, zivatar kialakulási esélyei megmaradnak.
A hideg, és erős, helyenként eleinte még viharos lökésekkel kísért északi szél mérséklődik.
Csütörtökön még kevésbé érződik a változás, majd pénteken szerte az országban kiteljesedik a melegadvekció.
A hét utolsó napjaiban délkeletire fordul az élénk légmozgás és egy nyugat-európai ciklon előoldalán melegebb légtömegek érkeznek a Kárpát-medence területére Kelet-Európa felől.

Mivel ciklonális hatások uralma alatt marad a légköri helyzetünk, ezért szórványosan záporok, zivatarok pattanhatnak ki.
A hétvégén, ezek közül szombaton 20-25, vasárnap már 22-28 fok közé emelkedik a hőmérő higanyszála. Szombaton még kisebb eséllyel, vasárnap már a kedvezőbb légköri feltételeknek köszönhetően nagyobb bekövetkezési rátával fordulhatnak elő elszórt vagy szórványos jelleggel záporok, zivatargócok.

A következő héten is maradnak a záporok, zivatarok, ám a hőmérséklet a sokéves átlag közelében tetőzhet a nappali órákban, leszámítva a csapadékosabb, felhősebb periódusokat.


Összefoglalót készítette: Pap Áron meteorológus
Források: ECMWF, GFS modell, OMSZ
Képek: Kállai Tivadar, Leonardo Pignataro, szabadmagyarszo.com, Severe Weather Europe