Hosszútávú – több hetes – esélylatolgatás

Az OMSZ minden héten kiadja az ECMWF aktuális, több hétre vonatkozó anomália előrejelzését.
Alapvetően kétfajta térképről van szó, az egyiken a hőmérséklet, a másikon a csapadék anomália előrejelzése látható. Míg a hőmérsékletnél a hidegebb a kék, a csapadéknál a kék a több csapadékot jelenti, hiszen többnyire lehűléssel jár a csapadékképződés, így hasonló színek láthatóak a két térképen, azonos folyamatok esetén.

Lássuk a részleteket! Az első térképen azt a hetet láthatjuk, aminek jó része már letelt, de látható, hogy 1 hétre előre, még jól látja a folyamatokat az előrejelző modell.

Hőmérséklet-anomália térkép
Csapadék-anomália térkép

A következő két térképen a legszembetűnőbb változás, hogy viszonylag széles fehér sáv alakult ki a két anomália között. Ez jelenthetné azt is, hogy átlagos idő várható, azonban a jövő héten erőteljes hidegleszakadás éri el egész Európát, így valószínűbb, hogy csupán a bizonytalanság miatt lett fehér kis hazánk, mindkét térképen.

Hőmérséklet-anomália térkép
Csapadék-anomália térkép

A harmadik héten hirtelen óriásira ugrik a fehér terület aránya, azonban jól látszik, hogy a Kelet-Európai síkság felett komoly melagadvekció zajlik, ami egy újabb hidegbetörést valószínűsít a kontinens nyugati részén.

Hőmérséklet-anomália térkép
Csapadék-anomália térkép

A negyedik, egyben utolsó térképpároson már csak “vaktában lő” az ECMWF, szinte semmit nem lát ekkora távolságra.

Hőmérséklet-anomália térkép
Csapadék-anomália térkép

Ezek az előrejelzések csupán tájékoztató jellegűek, a most zajló folyamatok nagyon erősen befolyásolják a kimeneteket, miközben a kimenetek is csupán tendenciákat jeleznek előre.

Borítókép: Juhász Zoltán MetKép->A ti csoportotok!
Térképek: met.hu

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!