Az igazi nyár várat magára, átmeneti hétvégi szünet után a jövő héten újra sok csapadék érkezhet

A Kárpát-medence időjárását a Lengyelország keleti része feletti középponttal örvénylő ciklon alakította a szerdai nap folyamán, melynek felhősávja érte el országunkat, ezért a szerdai napon többfelé fordult elő csapadék, ami északabbra tartósabb eső, másutt zápor, néhol zivatarként érkezett.

Ma ennek a ciklonnak a ránk való hatása gyengül, északnyugat felől szárazabb, stabilabb rétegzettségű levegő áramlik hazánk térségébe. Kissé megosztott lesz a helyzet, ugyanis keleten még erősen felhős időre van kilátás, itt kisebb esők, záporok , sőt zivatarok is lehetnek szórványosan, míg az ország más részein a több-kevesebb napsütés mellett csak elvétve lehet futó záporeső.
Ami viszont ma is jellemző marad az az erős északnyugati légáram, így szeles nap elé nézünk, ami ronthat a hőérzeten.
Csütörtökön a hőmérséklet maximuma 16-23 fok között szóródik.

Pénteken és a hétvégén az Észak-Európa felett örvénylő ciklonrendszer előoldalán kissé erősödik a nappali felmelegedés, átmenetileg országszerte csökken a záporok, zivatarok kialakulási esélye, viszont helyi jelleggel természetesen kis körzeteket érintve előfordulhatnak akár hevesebb gócok is. Ennek ellenére javarészt kellemes kirándulóidő várható, a hőmérséklet maximuma pénteken 18-23, majd szombaton és vasárnap már 20-26 fok közé emelkedik.

A jövő hét első napjaiban aztán a rövid szünet után ismét ciklonális mezőbe kerül országunk, hétfőtől egyre többfelé alakulnak ismét záporok, zivatarok, illetve hétfőn egy magassági ciklon hatására tartósabb esők is előfordulhatnak.
A hét közepén sem változik a helyzet lényegesen, majd a hét második felében csütörtök, péntek tájékán egy hidegfront érkezhet, ami mögött ismét visszaeshet a hőmérséklet.

A maximumok addig napközben a sokéves átlag közelében alakulnak, a csapadékosabb térben és időben lehet hűvösebb, míg a napos órákban fülledtebb az idő.



Készítette: Pap Áron -meteorológus-
Források: OMSZ, ECMWF modell

Ez is érdekelhet!  Folytatódik a hűvös idő, elszórt záporokkal