Veszteglő hidegörvény, sokfelé trópusi jellegű időjárás következik

A hét nagy részének időjárását alakító, tőlünk északnyugatra hullámzó frontálzóna és a hozzá kapcsolódó mediterrán ciklon maradványa fűződött le a Balkán-félsziget felett. E légörvény tartósan beékelődik tőlünk délkeletre, miközben kelet felől meleg léghullámok érkeznek hazánkba és mivel immár egy hidegebb örvényről van szó, mint maga a környezete, ezért ennek hatására megnövekszik a légköri labilitás.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat frontanalízisén láthatjuk magát a tőlünk délkeletre elhelyezkedő, elöregedett légörvény felhőzetmaradványát.

Az elkövetkezendő napokban bár egyre inkább szubtrópusi légtömegek áramlanak Európa belseje felé, azonban a légkör instabil rétegződése fennmarad. Emiatt a jövő héten szinte minden nap várható hol több, hol kevesebb helyen zápor vagy zivatar.

Az 1500 m-es magasságba számított hőmérsékleti értékek pedig változatlanul a nyárias értékeket tükrözik, így 2 méteres magasságban, árnyékban az előttünk álló héten 25-27 fok körül, majd a vége felé 28-30 fok körül tetőzhetnek a maximumok.

A fővárosra vonatkozó (1500 m-es magasság hőmérséklete) GFS fáklyadiagramon, a valószínűségi ábrán pedig látható, hogy kezdetben kicsi a bizonytalanság, ugyanis a görbék szorosan egymáshoz közel futnak, szinte összesimulnak majd a jövő hét után egyre inkább növekszik ezen görbék egymástól való eltérése, vagyis növekszik a bizonytalanság a számítások terén. A fehér vastagon szedett görbe felül a hőmérsékletet jelöli ami az Ensemble tagok átlagát tükrözi, míg az alsó görbén a csapadékhegyeket láthatjuk, szintén a vastagon szedett fehér mutatja az átlagot. A piros görbe a sokéves hőmérsékleti átlag.
Ami nagy valószínűséggel állítható, hogy nyáriasan melegre fordul az időjárásunk az előttünk álló héten, a záporok, zivatarok a hét második felében is vendégeink maradhatnak elszórtan, ám ott ahol nem alakulnak ki egyes napokon, kifejezetten meleg, nyári időre számíthatunk, 30 fokot megközelítő, néhol meghaladó csúcsértékekkel.
A záporos, zivataros helyeken értelemszerűen a csapadék mint hideg légelem átmenetileg lehűtheti a levegőt több fokkal is, majd utána a napsütés hatására megindulhat a párolgás, fülledt, páradús jelleget ölthet a légkör.
Kisebb körzetekben sajnos hevesebb zivatargócok is lehetnek, jégesővel, felhőszakadással.


Ez is érdekelhet!  Hűvös, változékony idővel indul a hét

A jövő hét vége körül egy hidegfront közelítheti meg a Kárpát-medencét, aminek időjárásunkra való hatása még nem jelezhető előre kellő bizonyossággal. A front előtt kialakuló prefrontális áramlásban részleges kánikula alakulhat ki, 30 fok körüli, pár fokkal afölötti maximumokkal, majd a front mögött bizonytalan mértékű lehűlés körvonalazódik. A zápor, zivatar hajlam megmarad változó területi eloszlásban egész héten, azt pedig ki kell emelni, hogy nem fog mindenütt esni, és a mennyiségekben is komoly különbségek lehetnek akár kis területen belül a konvektív jelleg miatt.

Fotó: Szellő Mónika – MetKép–> A ti csoportotok

Összefoglalót készítette: Pap Áron -meteorológus-
Forrás: OMSZ, ECMWF modell
Borítóképért köszönet Sütő Máténak.