Szárazabb idő, a jövő héten fokozódó hőséggel, kánikulával

Hazánk időjárását az elmúlt napokban egy elöregedett ciklon maradványa, vagyis egy magassági hidegörvény alakította. Ennek hatására szinte trópusi időjárásban lehetett részünk, fülledtség, páradús levegő, hatalmasra növekvő gomolyfelhők, amiket szórványos záporok, foltokban heves zivatargócok, felhőszakadások kísértek.

Fotó: Kállai Tivadar- Jászberény- MetKép-> A ti csoportotok
Fotó: Kálmán András- MetKép-> A ti csoportotok

Ez a légörvény ami a záporos, zivataros időt okozta északkelet felé távozik és mögötte szárazabb levegő sodródik délnyugat felől.
Szombatra, a nyugat-európai ciklon hidegfrontja súrolja a nyugati határainkat, de ez érdemi változást nem okoz azon kívül, hogy átmenetileg megerősödik az északnyugati szél a Dunántúlon és a középső megyékben. Lehűléstől, nagyobb viharoktól nem kell tartani.

Országos Meteorológiai Szolgálat- Fronttérkép-

Európa szerte egyébként mozgalmas a légkör, hiszen Nyugat-Európa térségében, egészen a Skandináv-félszigettől az Ibériáig egy hosszan elnyúló teknő mélyült ki, mely várhatóan helyét érdemében nem változtatja majd. Ezzel szemben  Kelet-, Északkelet-Európa felett magas nyomású gerinc áll utat a ciklonoknak, így mi a kettő között helyezkedünk majd el, ezért a magassági teknő előoldalán Afrika felől száraz, szubtrópusi eredetű léghullámok áramlanak Európa középső és északi részei felé. Az előttünk álló héten beköszönt a hőség, kánikula, sokfelé 30 fok körüli, helyenként 33-35 fok körüli hőmérsékletekkel és még csak érdemi csapadék sem várható, legfeljebb helyi jelleggel alakulhat ki frissítő zápor vagy zivatargóc.

Az 1500 m-es magasságra előrejelzett hőmérsékleti értékeken láthatjuk, hogy nagyon meleg levegő tölti majd ki Európa jelentős részét.

ECMWF, időjárás-előrejelző modell

Részleteire bontva a prognózist: A hétvégén sok napsütésre számíthatunk, a megjelenő gomolyfelhőkből főleg szombaton fordulhat még elő északkeleti megyéinkben egy-egy zápor esetleg zivatar. Szombaton az említett gyenge hidegfront hatására feltámad, megélénkül, megerősödik az északnyugati szél, ám ez alól kivétel marad az északkeleti országrész. A maximumok 25-30 fok között szóródnak.
Vasárnap változás nem történik. Több órán át süthet a nap, átmenetileg jelenhetnek meg inkább csak szép idő felhők az égen, melyekből esni nem fog. Kicsit még tovább erősödik a nappali felmelegedés, hiszen a hajnali 13-19 fokos értékekről a legmelegebb órákra 26-32 fok közé kúszik a hőmérő higanyszála.

Fotó: Salamon Csilla- MetKép-> A ti csoportotok
Fotó: Györkő Zsombor- MetKép-> A ti csoportotok

A jövő hét első napjaiban a korábban prognosztizált hőhullám kiteljesedni látszik, fokozódó hőségre, tartós kánikulára számíthatunk, bár szerdán ugyan közelünkbe férkőzhet egy hidegfront ismét, azonban várhatóan ez is csak érinti országunkat.
A hétvégéig a maximumok napról-napra kicsit tovább emelkednek, a hét második felében többfelé elérheti a 34-35 fok körüli tartományt a csúcsérték és az éjszakák is melegek maradhatnak, lesznek tájak ahol 20 fok alá sem süllyed a minimum, különösen igaz lehet ez a nagyobb városokra.
A déli, délkeleti szél csak időnként élénkül majd meg. Mint szó esett róla az elején érdemi csapadék nagyobb területi lefedettséggel nem ígérkezik, ám a hét közepétől a tornyosuló gomolyfelhőkből helyi jelleggel kialakulhatnak kis területet lefedő, frissítő zápor, zivatargócok amik talán rövid időre mérsékelhetik a hőséget.

A következő hét vége felé újabb hidegfront közelítheti meg a medencét, fenyegetőleges hatva a kánikulára, azonban ennek kimenete még rendkívül bizonytalan a számítások tekintetében.

Fotó: Kállai Tivadar- MetKép-> A ti csoportotok

Összefoglalót készítette: Pap Áron -meteorológus-
Források: ECMWF, OMSZ, MetKép-> A ti csoportotok
Borítóképért köszönet Barta Zoltánnak.