Viharos hétvége, szombaton este akár károkozó zivatarrendszerrel, a következő héten ritkuló zivatarok, kezdődő kánikula

Ennyit dióhéjban, aztán részleteiben: A Kárpát-medence időjárását jellegtelen nyomási mező, vagyis bárikus mocsár jellemzi. Ez tulajdonképpen annyit jelent, hogy a kontinens egy nagyobb területén nem mutathatók ki jelentős légnyomáskülönbségek miközben az időjárás helyi hatásai jelentős szerepet kapnak. A medencét kitöltő fülledt, meleg labilis egyensúlyi állapotú légtömegek hatására az intenzív gomolyfelhő-képződést követően hol több-hol kevesebb helyen törnek ki a nap folyamán heves záporok, zivatarok. Mivel ezek a csapadéktömbök/gócok lassan mozognak,  konvergencia vonalak mentén képződnek, a lassú áthelyeződés során adott terület felett a magas kihullható vízmennyiség következményeként, felhőszakadást képesek okozni, mely villámárvizek, helyi áradások kialakulásához, patakok kiöntéséhez vezethet.

Fotó: Valentinyi József – Iklad- MetkKép-> A ti csoportotok
Fotó: Valentinyi József- Iklad- MetKép->A ti csoportotok

Lényegi változás a hétvégén sem várható, azonban a fronttérképen is fellelhető hosszan elnyúló hidegfront megközelíti országunkat.

A szombati napon eleinte elszórtan, főleg északon és keleten várhatóak záporok, zivatarok, majd délután, kora este délnyugat felől várhatóan egy szervezett, nagy kiterjedésű zivatarrendszer éri el hazánkat, melynek következményeként jelentős területi lefedettséggel alakulnak ki nagyon heves záporok, zivatarok, amik felhőszakadással, sajnos helyenként jégesővel járhatnak, a jégszemek átmérője a 2-5 cm-t is elérheti. Természetesen a veszélyforrások között szerepel a szél is, ami a viharos zivatargócok környezetében elérheti a 90-110 km/h sebességet.

Fotó: Király Tamás-Abaújszántó- MetKép-> A ti csoportotok
Kudomrák Ákos -Osztopa- MetKép-> A ti csoportotok

A zivatarrendszerrel kapcsolatosan a frissülő figyelmeztető előrejelzésünkből részletes tájékoztatást kaphatnak kollégáinktól.

A zivataros hétvégét pedig a jövő héten szárazabb időszak követi, csökken a zivatarok száma és területi lefedettsége.
Ennek oka, hogy az Atlanti-óceán felett, Nyugat-Európa partvidéke közelében egy veszteglő ciklon ragad be. Ez a ciklon a Szahara felől Nyugat- Északnyugat-Európa felé forró, szubtrópusi léghullámokat indít el, ezért nem csak Dél-Európában tör ki hőhullám. A nyugati államokban 40 fok körüli, feletti forróság valószínű napokon át a napközbeli órákban.
Eközben Észak-Európa felett anticiklon helyezkedik majd el, ami meggátolja az óceán felett beragadt ciklon elmozdulását. Mi ennek az anticiklonnak a peremén leszünk, felettünk az nagytérségi áramlás északkeletire fordul. Hozzánk tehát északkelet felől érkezik nagyon meleg, kontinentális levegő. Ez pedig pont elég ahhoz, hogy hazánkban is újra kánikula alakuljon ki, ám említést érdemel, hogy a szokásosnál nagyobb a számítások bizonytalansága a jövő hét közepétől számítva.

Az 1500 méteres magasságra vonatkozó hőmérsékleti előrejelzés is tökéletesen szemlélteti ezeket a folyamatokat.

Ez is érdekelhet!  Napközben is lehet már csapadék, majd ciklon érkezik

Részletes prognózis:
Ma délután az erősen megnövekvő gomolyfelhőkből szórványosan záporok, zivatarok pattannak ki. Egyes gócokban felhőszakadás, jégeső is kialakulhat változatlanul. A szél zivatarok környezetében erősödik meg elsősorban.  A maximumok 26-32 fok között tetőznek.
Éjjel csökken a csapadékhajlam, ám helyi jelleggel újabb zivatargócok kipattanása történhet. A legalacsonyabb értékek 15-20 fok közé süllyednek.

Fotó: Tóth Anna -Átány- MetKép-> A ti csoportotok

Szombaton több-kevesebb napsütésre számítani lehet. Emellett természetesen a napi menetrend folytatódik, ugyanis kezdetben északon és keleten alakulhatnak ki helyi záporok, zivatarok, majd a fentebb említett zivatarrendszer érkezésének a hatására délnyugat felől heves kísérőjelenségekkel párosuló zivatarok törhetnek ki.
A hőmérséklet csúcsértéke 27-32 fok közé emelkedik.

Vasárnap sem változik a helyzet, a szombatihoz hasonlóan számítani lehet heves záporokra, zivatarokra, de ekkor már inkább délkelet felől sodródhatnak felénk akár rendszert alkotva.
Kissé visszaesik a hőmérséklet, 23-29 fok között tetőzik a maximum.

Fotó: Kállai Tivadar-> MetKép->A ti csoportotok
Fotó: Kállai Tivadar-> MetKép->A ti csoportotok

A jövő héten, hétfőn még elszórtan lehetnek záporok, zivatarok, de a hétvégihez hasonló heves események már csak kisebb körzetekben lehetnek esetleg, főként felhőszakadás formájában.
Kedden északkelet felől szárazföldi eredetű, meleg levegő érkezik erősödik a nappali felmelegedés. Foltokban zivatarokra lehet számítani, de ezek csak kis körzeteket érintenek. Összességében nyaralóidőre, az ország túlnyomó részén kánikulára számíthatunk, 30-33 fok körüli értékekkel a délutáni órákban.

Fotó: Sebő Rózsa- MetKép-> A ti csoportotok

A jövő hét közepén is marad a meleg, kánikulával jellemezhető időjárás, de csütörtök, péntek körül most még nagy bizonytalansággal számolva érintheti hazánkat egy hidegfront, ami észak felől kissé frissebb levegőt sodor, ezért megtorpanhat 1-2 napra a nagy meleg. Helyi zápor, zivatargóc kialakulási feltételei adottak lesznek, és feltámad az északi szél, viszont nem romlik el az idő. A hőmérséklet pedig számottevően nem változik.

A jövő hét vége felé ellenben fokozódni kezd a hőség, a Nyugat-Európát kitöltő forró, afrikai légtömeg északnyugat, nyugat felől beáramlik a medencébe, emiatt egyre többfelé éri el a hőmérséklet csúcsértéke a 33-36 fok körüli tartományt.

Ez is érdekelhet!  Ciklon okoz többfelé borús, csapadékos időt
Fotó: Sebő Rózsa- MetKép-> A ti csoportotok



Összefoglalót készítette: Pap Áron -meteorológus-
Források: OMSZ, ECMWF, MetKép
Borítókép: Francesca Delbianco Photography via partners @crometeohr / Severe Weather Europe