Hétfőn tetőzik a forróság, majd kedden hidegfront érkezik, viszont marad az igazi nyári idő

A Kárpát-medence időjárását a magasban gerinc, a talajon anticiklon alakítja. Nem véletlen, hogy felhőkkel is alig találkozhatunk és a nyugat felől felénk áramló szubtrópusi légtömegeknek köszönhetően tovább fokozódik a hőség.

Tőlünk északnyugatra egy hullámzó frontálzóna húzódik, és ez a rendszer nyugat felől mondhatni ránk préseli a Nyugat-Európában rekord hőséget okozó, száraz, sivatagi levegőt, így 1500 méteres magasságban 20-23 fok körül alakul majd nálunk is a várható hőmérséklet, melyet az animáción nyomon követhetünk.

Részletes prognózis:
Ma napos, száraz időre készülhetünk a nap hátralevő részében. A hőmérséklet csúcsértéke 30-35 fok között szóródik. A délnyugati szél megélénkül a Kisalföldön, Alpokalján erős lökések is kísérhetik.

Fotó: Sütő Máté- Sütő’s Photography

Éjjel nem változik a helyzet, derült, csendes idő várható. A délnyugati szél északnyugaton kissé élénk marad, ezért a minimumok a szelesebb régiókban nem süllyednek már 20 fok alá, másutt 14-20 fok között szóródnak.

Fotó: Nagy Mariann -Metkép-> A ti csoportotok

Hétfőn aztán nyugat felől betódul a szaharai eredetű légtömeg, ezért 33-38 fok közötti forróságra készülhetünk, a délnyugati szél élénk, a nyugati, északnyugati megyékben alkalmanként erős lehet. Csapadék estig kizárt, majd késő este a határon túl kialakuló zivatargócok besodródhatnak akár a Kisalföld térségébe, viharos széllökésekkel párosulva.

Fotó: Kállai Tivadar- MetKép-> A ti csoportotok

A keddi nap még sokfelé kánikulával indul, az Alföldön 31-34 fok körüli értékekre kell készülni, azonban a hétfői naphoz képest már mindenhol mérséklődik a felmelegedés, északon és nyugaton várhatóan a 30 fokot sem éri el több helyen. Egy hullámzó frontálzóna hidegfronti szakasza ér el minket, ami hatására ismét megnő  foltokban – kiemelten a Dunántúl nyugati felén és Kelet-Magyarországon- a heves zivatargócok kialakulási esélye. Egy-egy ilyen góc felhőszakadással, jégesővel, szélviharral társulhat.

Fotó: Sütő Máté- Sütő’s Photography

A jövő hét közepe sem hoz jelentősebb lehűlést, marad a jellemzően 26-31 fok körüli, igazi nyári idő, több órás napsütéssel, legfeljebb helyi, kis körzeteket érintő zápor , zivatargócokkal.

A jövő hét vége felé már növekszik a számítások bizonytalansága, azonban érdemi változás a hét közepéhez képest a legfrissebb eredmények alapján sem mutatkozik, vagyis marad az igazi nyár!

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!
Fotó- Barta Zoltán

Összefoglalót készítette: Pap Áron –meteorológus-
Források: OMSZ, ECMWF, MetKép

Borítókép: Napi.hu