MetKép

Két vulkán is kitört Pápua Új Guineán!

Két vulkán tört ki a szigetországban, melynek lakói ugyan hozzászoktak a nagy erejű vulkánkitörésekhez, azonban a kettős kitörés jóval több terhet ró a vállukra. Az első vulkán, ami kitört, a Mount Ulawun, ennek következtében több, mint 5000 embert evakuáltak, az autópályát három helyen is elérte a lávafolyam, így nehézkes a mentés, és a kormány is lassan, csak mintegy 48 óra múlva reagált az eseményekre, a mentést helyben kellett megszervezni, és civil járművekkel kivitelezni. A kitörés során több száz ingatlan semmisült meg, a mentés lassúsága miatt mind az ivóvíz, mind az élelmiszerkészletek nagy része megsemmisült.
A második vulkán, ami kitört, az Ulawun vulkán, amely egy szigeten található. A kormány elkezdte a sziget evakuációját a folyamatos vulkáni hamu eső miatt, de elegendő légi kapacitás hiányában Ausztráliától kérnek segítséget. Nagy szükség van ponyvákra, takarókra, élelmiszerekre, elsősegély felszerelésre, ivóvízre, és víztisztító berendezésekre, ilyen felszereléseket is kértek az Ausztrál kormánytól.
A kitörés 13, 15 kilométer magasságba lövellte a hamut, így a reptér forgalmában is zavarok keletkeztek.
Várhatóan a héten gyengülni fog a vulkáni aktivitás, és a második kitörés során kitelepített több, mint 100.000 ember is visszatérhet otthonaikba.

https://twitter.com/dutchsinse/status/1143911939439038465
A kitörés egy meteorológiai műhold felvételén.

Források:
https://reliefweb.int
https://www.abc.net.au
https://www.newshub.co.nz
Borítókép: A Mount Ulawun kitörése, ABC hírügynökség