A kánikula várat magára, tartósan átlag alatti hőmérsékletek, péntektől sokfelé csapadékkal tetézve

A Kárpát-medence időjárását az Észak-, Északkelet-Európa felett örvénylő, nagy kiterjedésű, több középpontú teknő és az Azori-szigetektől egészen a Norvég-tenger térségéig húzódó, átmenetileg gyengülő anticiklonális mező közös áramlási rendszere alakítja. Hatására hozzánk viszonylag hűvös, váltakozó nedvességtartalmú léghullámok érkeznek észak, északnyugat felől.
A hőmérséklet anomália térkép is jól mutatja, hogy Európa nagy részén az átlagosnál jóval, helyenként csaknem 5-10 fokkal van hidegebb, mint az ilyenkor elvárható sokéves átlag.

Ebben érdemi változás a következő 10 napban nem ígérkezik.  A hétvégére az észak-európai ciklonrendszer egy peremhulláma ér el minket, ezért eső, zápor, helyenként zivatar is érkezik a hűvösebb idő mellé. Erősebb felmelegedés jelei a belátható időn belül nem látszanak, a kánikulára egyelőre várni kell.

Az 1500 méteres magasság hőmérsékleti előrejelzése alapján látható, hogy tartósan hűvös, mérsékelten meleg légtömegek töltik ki országunk területét a következő napokban.

Részletes prognózis:
Csütörtökön a változó felhőzet mellett főként Északkelet-Magyarországon alakulhatnak ki záporok itt-ott zivatargócok. Az északnyugati  szél élénknek ígérkezik, de Dunántúl északnyugati és középső megyéiben erős lökések is kísérhetik.
Napközben 21-27 fok közé emelkedik a csúcshőmérséklet, hűvösebb északkeleten és a hegyekben lehet.
Éjjel érdemi változásra nem számítunk, északkeleten is megszűnnek a konvektív csapadékgócok, csökken a felhőzet. Nyugat felől vastagodó magas szintű felhőzet húzódik felénk, azonban esni még sehol sem fog. A minimumok tág határok között a felhősebb nyugati megyékben 15 fok körül, keletebbre, az északkeleti határvidéken 5 fok körüli minimumokra van kilátás. Másutt jellemzően 9-14 fok körül szóródik.

Fotó: Kálmán András- Kunmadaras- MetKép-> A ti csoportotok

Pénteken a Dunántúl nyugati felén tovább vastagszik a felhőzet, borongós időre van kilátás ebben a térségben szitáló, szemerkélő, majd időszakos esőkkel, záporokkal, néhol esetleg egy-egy zivatargóc sem kizárt.
A nyugatias szél gyenge vagy mérsékelt marad, inkább csak az északi régiókban élénkülhet meg.
A legmelegebb órákban az Alpokalján csupán 17-20 fok körül, máshol 21-26 fok között tetőzik a maximum.

Ez is érdekelhet!  Hűvös, változékony idővel indul a hét
Fotó: Ruzsinszki Péter- MetKép- A ti csoportotok

A hétvége változékony, hűvös időt tartogat.
Szombaton nagy területen valószínű eső, zápor, elszórtan zivatarok is lehetnek, amit felhőszakadás, jégeső is kísérhet. A szél nyugatias irányból gyakran megélénkül, zivatarfelhők környezetében viharossá fokozódhat átmenetileg.  A csúcsértékek ezen a napon 18-26 fok között alakulnak.

Fotó: Paróczai Attila- MetKép- A ti csoportok

Vasárnap megerősödő északi, északnyugati szél támad, és még mindig több helyen záporokra, gyenge esőkre kell készülni, sőt egy-egy zivatar sem kizárt. A hőmérséklet nem változik érdemében, 20-26 fok köré a legvalószínűbb.

Fotó: Salamon Csilla- MetKép-> A ti csoportok

A jövő hét elején sem tér vissza a nagy meleg mint az elején említve lett, a napsütéses időszakok mellett elszórtan alakulhatnak ki záporok.  Tartós marad az északi, északnyugati légáramlás, élénk, alkalmanként erős lökésekkel párosulva.  A hőmérsékleti értékek nem változnak, 21-27 fok környékén stagnálnak változatlanul. 
Az éjszakák is hűvösek maradnak, de valamelyest mérséklődni látszik az éjszakai lehűlés, kevesebb helyen csökkenhet 10 fok alá a jövő hét napjain.

A jövő hét közepén még változás nem mutatkozik, majd a hét vége felé közeledve már melegebb léghullámok sodródhatnak felénk, ezért egyelőre még kissé nagy számítási bizonytalansággal, de visszatérni látszik 20-a után a júliusnak megfelelő időjárás, 30 fok közelébe emelkedő csúcsértékekkel. Elszórtan záporok, zivatargócok ekkor is valószínűek, de kiterjedt, nagy csapadéktevékenység nem várható.

Fotó: Kállai Tivadar- Steve Kallai Photography

Összefoglalót készítette: Pap Áron – meteorológus-
Források: ECMWF, OMSZ, MetKép
Borítóképért köszönet Sütő Máténak- Sütő’s Photography