Hűvös, csapadékos, szeles hétvége, egészen jövő hét közepéig átlag alatt, utána a hét vége felé kezdődő hőhullám előjelei látszanak

A Kárpát-medence időjárását a hétvégén egy magassági hidegörvény és az észak-európai ciklonrendszer peremhulláma alakítja.
Nedves és hűvös léghullámok áramlanak felénk északnyugat, észak felől.
Jelentősebb szinoptikus változás a jövő hét második felében kezdődhet, mikortól az Azori-szigetek feletti anticiklon fokozatosan a kontinens belseje felé kezd terjeszkedni, a ciklonok és a hozzájuk kapcsolódó frontok pedig kiszorulnak északra, Izland és Északkelet-Európa peremterületére ahol egy hosszan elnyúló hullámzó frontálzóna jöhet létre e cikloncentrumok összekapcsolódásának révén.
A jövő hét vége felé pedig előoldalán délnyugatira fordul felettünk a nagy térségi áramlás mellyel afrikai eredetű légtömegeket érkezhetnek Európa belseje felé.
Az idő távlata miatt azonban a hőhullám pontos mértéke, tartóssága még kissé bizonytalan a számítások terén.


Az 1500 méteres magasságra előrejelzett hőmérsékleti értékek is jól tükrözik a várható makroszinoptikus elrendeződésből fakadó cirkulációs viszonyokat:

Részletes prognózis:
Ma a nap hátralevő részében erősen felhős, többnyire borongós égre tekinthetünk fel az ország nagy részén, bár több-kevesebb napsütés emellett azért lehetséges. Kezdetben a keleti megyékben, a Tisza-vonalában és attól keletre süthet ki a nap akár több órára. Ahogy halad kelet felé a melegfronti felhőzóna, nyugaton ezzel egy időben szakadozik, csökken a felhőzet átmenetileg. A nyugatias szél mérsékelt, gyenge marad.
Szórványosan várható szemerkélő eső, zápor, majd nyugaton az esti, éjszakai órákban egy újabb csapadékzóna hatására ismét záporok, helyenként zivatarok alakulnak ki.  A legmelegebb órákban 17-26 fok között alakul a maximum.
Éjjel sok felhőre, szórványosan záporokra van kilátás, sőt foltokban zivatarokra is számíthatunk. A  légmozgás gyenge lesz, zivatarok környezetében erősödhet meg rövid időre. A minimumok 10-16 fok között szóródnak.

Fotó: Györkő Zsombor- Baja- MetKép-> A ti csoportotok

Szombaton és vasárnap júliushoz mérten elég kellemetlen időben lesz részünk.
Ezen belül szombaton több helyen kell számítani esőre, záporra, zivatarra. Különösen az ország délnyugati, déli régióiban, illetve északkeleten lehetnek leginkább intenzívebb záporok, zivatarokgócok, amiket kiváltképp az Északi-középhegység térségében felhőszakadás, jégeső kísérhet. (Máshol is meg van az esélye, kisebb valószínűséggel a hasonló események kialakulásának ami a felhőszakadás, jégeső veszélyeit illeti.)
A mérsékelt, gyenge szél zivatarok környezetében támadhat fel, ekkor viharos szélrohamokkal párosulva. (Nem mezociklonális tubák, tornádók megjelenése sem zárható ki az adott légköri helyzetben.)
Vasárnapra kismértékben javul az idő. A Dunántúlon az erős északi szél mellett hosszabb napos időszakok ígérkeznek. A Duna vonalától keletre ugyanakkor elszórtan záporok, zivatarok pattannak ki, amit néhol felhőszakadás, jégeső követhet. Ebben a térségében is feltámad az északias légáramlás.
A csúcsértékek szombaton mindössze 17-25, vasárnap 19-26 fok között tetőznek.

Ez is érdekelhet!  Ciklon okoz többfelé borús, csapadékos időt
Fotó: Meier Andrea- Pélmonostor- MetKép-A ti csoportotok

A jövő hét elején időjárásunk változékony jellege folytatódik, a tőlünk délre és keletre húzódó ciklonális rendszer , illetve a nyugat-európai magas nyomású öv között helyezkedünk majd el, ezért marad az északias áramlás a hét első felében. A csapadékhajlam az csökken, már csak kevés helyen lehet egy-egy zápor. Az északi, északnyugati szél az időszak elején még gyakran megélénkül, olykor megerősödik.

Fotó: Fehérné Hajdú Boglárka- Pusztamonostor- MetKép-> A ti csoportotok

A jövő hét közepétől a bevezetőben említett Azori-anticiklon a kontinens belseje felé kezd terjeszkedni, miközben a ciklonok egyre inkább Észak-Európa térsége felé szorulnak ki, nálunk anticiklonális hatások kialakulásával számolhatunk.  A tőlünk északra, északnyugatra létrejövő hullámzó frontálzóna előoldalán pedig erősödő délnyugati áramlás épül ki.
Ezzel a Szahara felől egyre melegebb, afrikai eredetű léghullámok törnek előre, így a hét utolsó napjaiban, a hét legvégén már egyre nagyobb területen 2830 fok köré emelkedhet a csúcshőmérséklet.
Hőhullám kezdődik, ami várhatóan a jövő hét vége után is folytatódhat és tovább erősödhet a nappali felmelegedés, olyannyira, hogy akár 34-35 fokos hőség, kánikula köszönthet be Közép-Európába.

Fotó: Kállai Tivadar- Jászberény- MetKép-> A ti csoportotok

Összefoglalót készítette: Pap Áron -meteorológus-
Források: ECMWF, MetKép
Borítórképért köszönet Sütő Máténak- Sütő’s Photography