Csütörtöktől zivatargócok, vasárnaptól kánikula, kevesebb zivatar, nyaralóidő

Hazánk időjárását egyelőre a nyugat felől benyúló anticiklon peremterülete határozza meg, ezért szárazabb léghullámok érkeznek felénk, így több órán át süt a nap, csapadék sem alakul ki nagy területen.
Ebben változás csütörtökre várható, ugyanis ekkorra az észak-atlanti térségben örvénylő ciklonhoz kapcsolódóan egy ciklonális peremhullám ér el minket, ezért átmenetileg megnő a csapadékhajlam, és szórványosan záporok, zivatarok kialakulásával kell számolni.
A hőmérséklet előrejelzést tekintve pedig elmondható, hogy egyelőre még mérsékelten meleg levegő tölti ki a medencét, ezért a hűvös hajnalokat, kellemesen meleg délutánok követik.
A hétvégére viszont mind a magasban, mind a talaj közelében is számottevő melegadvekció valószínűsíthető, hiszen dél, délnyugat felől afrikai eredetű légtömegek sodródnak felénk.  Ennek megfelelően 2 méteres magasságban a hivatalos mérési körülményeknek megfelelően árnyékban, kiváltképp vasárnap sokfelé 30 fok köré, pár fokkal afelé emelkedik a hőmérő higanyszála.
Mivel anticiklonális hatások erősödnek meg, ezért szárazabb napokra is számíthatunk, azonban nem zárhatóak ki teljesen a konvektív csapadékgócok kialakulási esélyei adott térben és időben az ország különböző pontjain.
Ezt leszámítva nyaralóidőre készüljünk, több órás, perzselő napsütéssel.

A szubtrópusi levegő térhódítását pedig nyomon tudjuk követni az 1500 m-es magasságra előrejelezett értékeken:

A hőmérséklet anomália előrejelzés pedig azt mutatja, hogy Európa nyugati és középső részein a következő héten már jó pár fokkal melegebb lehet a sokéves átlagnál, idehaza pedig átlag alatti csapadékviszonyok mutatkoznak tartósan területi átlagban.

Hőmérséklet anomália
Csapadék anomália

Az aszályindex napi léptékű felvételén pedig azt láthatjuk, hogy kezdenek kibontakozni enyhe illetve közepes aszállyal jellemezhető területek az elmúlt időszak csapadékszegény és lokális kiterjedésű összegei miatt. Országos áztató eső továbbra sem érkezik, inkább szórványos csapadékgócokra kell készülni konvektív formában, ezért a záporos jelleg miatt nem érkezik mindenhová égi áldás, vagyis tovább fokozódhat a talaj nedvességtartalmának a csökkenése.

Ez is érdekelhet!  Folytatódik a hűvös idő, elszórt záporokkal

Részletes prognózis:
Ma, azaz kedden a nap hátralevő részében több órás napsütés várható, csak időszakos fátyol- és gomolyfelhősödések lehetnek. Csapadékra elvétve és legfeljebb kis eséllyel számíthatunk ebből, futó zápor formájában.
Az északnyugati szél időnként megélénkül. A maximum hőmérsékletek 23-28 fok között alakul.
Éjjel a holdfogyatkozás idején kevés lesz a felhő, a legtöbb helyen kiderül az ég, így alkalmassá válik a légköri helyzet a jelenség megfigyeléséhez.
Ismét mélyre csökken a minimum hőmérséklet, jellemzően 8-15 fok közé a legvalószínűbb, de az alföldi homokhátság és az északkeleti szélvédett, derültebb régiókban, Zabar környékén, akár 5 fok körül sem kizárt.

Fotó: Sebő Rózsa- MetKép-> A ti csoportotok

Szerdán alapvetően napos, száraz marad az idő, a maihoz hasonlóan fátyol- valamint gomolyfelhők-képződésével, érkezésével. Az északnyugati szél alkalmanként megélénkül. A legmelegebb órákban 24-29 fok közötti csúcsértékeket mérhetünk. Esni napközben még várhatóan nem fog.

Csütörtökre változik a légköri helyzet, ugyanis már szerda éjjel megnő az ország nyugati, északnyugati felében a zápor, zivatargócok kialakulási esélye.
Ezek a konvektív gócok kelet felé mozdulnak majd és csütörtökön napközben már szerte az országban záporok, zivatarok fordulhatnak elő többnyire elszórt jelleggel.
A csütörtökre virradó hajnal már enyhe lesz és napközben sem változik a hőmérséklet átlagos intervalluma, vagyis 24-29 fok közé emelkedik. A csapadékos térben és időben mérhetjük az alacsonyabb értékeket, hiszen az eső hűtő hatása, mint hideg légelemé érvényesülni fog.
Az esetlegesen hevesebb zivatargócokat néhol jégeső, felhőszakadás és viharossá fokozódó szél kísérheti.

Fotó: Horváth Mihály- MetKép-> A ti csoportotok

Pénteken marad a zivatarokra hajló időjárás. A nap folyamán nyugatról kelet felé haladva ismét terjeszkednek a konvektív csapadéktömbök, melyekből több helyen alakulhatnak ki záporok, gócokban heves zivatarok, melyet felhőszakadás, jégeső, viharos széllökések kísérhetnek.
Fülledt lesz az idő, 24-30 fok közé kúszik a hőmérő higanyszála.

Ez is érdekelhet!  Ma is marad a hűvös idő, záporesők is kialakulhatnak
Fotó: Mazsu Gábor- MetKép-> A ti csoportotok

A hétvégén fokozatosan, de csökken a záporok, zivatarok száma és területi lefedettsége, azonban ennek ellenére még érdemes számítani arra, hogy lehet pont felettünk pattannak ki. 
A magasban majd a talaj közelben is melegszik a levegő, olyannyira, hogy a szombati 25-30 fok közötti értékeket a vasárnapi napon már jellemzően 30 fok körüli, kevéssel 30 fok feletti hőmérsékleti értékek követhetik.

Fotó: Sebő Rózsa- MetKép-> A ti csoportotok

A jövő hét elején is folytatódik a vasárnap kezdődő kánikula, a gomolyfelhő-képződésből zivatarokra helyi jelleggel számítunk leginkább.
A maximumok általában 30-34 fok között tetőznek.

A hosszabb távú számítások pedig azt mutatják, hogy a jövő hét közepe is kánikulát ígér, de ekkorra már nagyobb az előrejelzések bizonytalansága.

Fotó: sütő Máté-> Sütő’s Photography-

Összefoglalót készítette: Pap Áron -meteorológus-
Források: OMSZ, ECMWF, MetKép-> A ti csoportotok, Sütő’s Photopraphy
Borítókép: nlc.hu