A hétvégén már hőség, kánikula, ritkuló csapadékgócok, nyaralóidő

Az észak-európai teknő peremhulláma és az ebből fakadó labilis egyensúlyi állapot alakítja időjárásunkat, mely hatására szórványos záporok, zivatarok fordulnak elő még pénteken is.
Európa nyugati és középső valamint északi részein gyökeres változás kezdődik az időjárásban. Ennek oka, hogy Izland és a Brit-szigetek térségében ciklon örvénylik, miközben a terjeszkedő teknő hatására az Azori-szigetek feletti anticiklonból lefűződő magas légnyomású terület Európa középső, majd nyugati részei felé helyeződve egy hosszan elnyúló, észak-déli tengelyű anticiklonális hidat fog képezni.  Ez a magassági gerinc kissé nyugatra mozdul el, ugyanis ennek előoldalán az északkelet-európai teknő megközelíti a jövő héten hazánkat, emiatt a hétvégi hirtelen melegedés és az érkező afrikai eredetű léghullámokat, észak, északkelet felől beszivárgó kontinentális légtömegek  váltják fel. Mivel ez a levegő is meleg viszonylag, ezért jelentős visszaesés nem érkezik, de szelídülhet átmenetileg a hőség a jövő hét első napjaiban egy gyengülő hidegfront hatására, ami hétfőn érintheti az országot. Természetesen az idő nem romlik el, ugyanis tartós csapadékot nem ad, elszórt zápor, zivatar lehetséges, majd száraz, 30 fok körüli hőmérséklet a jelenlegi számítások alapján tartósabban, fokozatos, újabb emelkedéssel.


Az 1500 méteres magasságra előrejelzett hőmérsékleteken látható a légtömegcsere miként valósul majd meg.

Részletes prognózis:
Éjjel csökken a felhőzet, ritkulnak, csillapodnak a zápor, zivatargócok. Általában 11-17 fok közé süllyednek a minimumok, de az északkeleti derültebb, szélvédett, arra érzékeny helyeken akár 10 fok alatti értékek sem kizártak. A szél gyenge marad, csak a kezdetleges zivatarokat kísérheti erősebb lökés.

Fotó: Pintér Balázs- MetKép-> A ti csoportotok

Pénteken még az említett, lassan távozó peremhullám hatására erőteljes marad a felhőképződés, és főként a középső tájakon várható  nagyobb számban záporeső, zivatar, néhol jégesővel, nagyobb csapadékmennyiséggel párosulva. Máshol sem zárható ki egy-egy góc. A légmozgás továbbra is csak gyenge, mérsékelt marad, zivatarfelhők idején valószínű szélerősödés. A legmelegebb órákban 26-31 fok közötti értékeket mérhetünk árnyékban.

Fotó: Róka Dániel- MetKép-> A ti csoportotok

A hétvégén fokozódó hőségre, több napsütésre számíthatunk, kevesebb és laposabb gomolyfelhő képződik a fátyolfelhőzet mellett, ám egy-egy adott ponton nem kizárt a zivatarok kialakulási esélye, szombaton kiváltképp az északkeleti megyékben, vasárnap északnyugaton.
A szombati napon már jellemzően 29-33 fokig emelkedik a maximum, majd vasárnap helyenként akár 34-35 fokos hőség, kánikula is lehet.
A délies irányú légmozgás csak kissé élénkülhet meg, zivatargócok esetén futhat ki erős széllökés.

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!
Fotó: Salamon Csilla- Metkép-> A ti csoportotok

A jövő héten hétfőre egy gyengülő hidegfront hozhat elszórtan záporokat, zivatarfoltokat, az ország nyugat és keleti, északkeleti régióiban.
A hétvégén érkező afrikai eredetű légtömegeket pár fokkal frissebb, kontinentális léghullámok beáramlása válthatja fel északkelet felől az említett magas nyomású gerinc keleti peremén.
Száraz lesz ez a levegő, így az ország nagy részén egy-két frissítő záportól, zivatartól eltekintve, remek nyaralóidő ígérkezik, tovább emelkedő vízhőmérsékletekkel az állóvizek esetén.
A hőmérséklet 30 fok körül alakul napközben, éjjel pedig többnyire 14-20 fok közé süllyed a minimum.

A jövő hét közepét követően újra beerősíthet a kánikula és marad a száraz, sokfelé csapadékmentes periódus.

Fotó: Salamon Csilla- MetKép-> A ti csoportotok

Összefoglalót készítette: Pap Áron –meteorológus-
Források: ECMWF, MetKép

Borítókép: csodalatosbalaton.hu