A hétvégére növekszik a csapadékhajlam, viharos zivatarok követhetik a hőséget

Európa nagy részén tombol a nyár, a kánikula. A legmelegebb Nyugat-, Délnyugat-Európában van, ahol 38-43 fok közé emelkedik nagy területen a hőmérséklet.
Észak-,Északnyugat-Európában is szokatlanul meleg az idő, A Brit-szigetek déli, délkeleti részein  is rendkívüli hőhullám zajlik majd le.
Északkelet-Kelet-Európában ellenben a sokéves átlagnál jóval hűvösebb, esetenként hidegebb az idő. Itt markáns ciklontevékenységek uralkodnak, csapadékos, szeles légköri helyzetet teremtve ez által.
Mi a kelet-európai hűvös és a nyugat-európai forró, szubtrópusi légtömegekkel kitöltött zóna között helyezkedünk el, eleinte a magassági gerinc kelet peremén uralkodó északnyugati, északi  áramlásban, majd a hétvégétől egy közeledő teknő és a kialakuló ciklonális mező, a hozzá kapcsolódó hidegcseppel együttes hatást gyakorolhat hazánk időjárására, ezért megnő a kemény zivatargócok kialakulási esélye, csapadékosabb, trópusibb jegyeket rögtönözve.

Az 500 hPa-os főizobárszint alapján az áramlási viszonyokat láthatjuk jerlenleg

Az 1500 méteres magasság hőmérsékleti előrejelzése is jól mutatja, hogy meleg, idővel páradús levegő tölti ki a medencét a továbbiakban:

Részletes előrejezés:
Éjjel kevés felhőre, csapadékmentes időre számíthatunk. Az északias szél gyenge lesz és hajnalra 14-20 fok közé süllyednek a minimumok, az északnyugati határvidéken lehet a legenyhébb az éjjel, főként a nagyobb városokban és a tavak környékén másutt is előfordulhat 20 fok körüli trópusi éjszaka.

Fotó: Sebő Rózsa- MetKép-> A ti csoportotok

A csütörtöki és pénteki napon fokozódik kissé a hőség. A sok napsütés mellett a felhősebb periódusokban csapadék csak elvétve lehet, futó zápor formájában a csütörtöki napon, míg pénteken az ország északkeleti és délnyugati megyéiben elszórtan zápor, zivatargócok alakulhatnak ki.
Az északkeleti szél gyenge marad, csak zivatarfelhők környezetében lehet szélerősödés.
Mindkét nap 30 fok köré, felé emelkedik a legtöbb helyen a csúcshőmérséklet, akár 34-35 fok körüli értékek is lehetnek, így a napi középhőmérséklet elérheti, sőt meg is haladhatja a 25 fokot. Emiatt első illetve másodfokú fokú figyelmeztetés érvényes a hőségre több megyében.

Ez is érdekelhet!  Napos, gomolyfelhős idő, elvétve egy-egy záporesővel

A hétvégén változik időjárásunk, persze a meleg az megmarad, ám nedves légtömegek sodródnak felénk a közeledő légörvény hatására és heves záporok, zivatarok tehetik változatosabbá az időjárást. A csapadékos térben és időben a hőmérséklet gyorsan csökkenhet, felfrissülhet a levegő, de a páratartalom növekedése fokozódó fülledtséggel jár. A naposabb, csapadékkal kevésbé vagy egyáltalán nem érintett helyeken tartósan 30 fok körül, felett marad a hőmérséklet, így a kánikula még meghatározó marad részlegesen.

A jövő hét elején is záporokra, zivatarokra hajló időjárás a legvalószínűbb, mérséklődik várhatóan a nappali felmelegedés, azonban ekkora már nagy a számítások bizonytalansága, ezért érdemes nyomon követni a frissülő előrejelzéseinket.

Fotó: Kállai Tivadar- Metkép- A ti csoportotok
Fotó: Pap Áron

Összefoglalót készítette: Pap Áron -meteorológus-
Források: ECMWF, OMSZ, MetKép

Borítókép: samorin.sk