Pénteken hidegfront, zivatarok, megszűnő kánikula, majd jövő héten újabb melegedés

A Kárpát-medence időjárását a megülepedett, labilis egyensúlyi állapotú, meleg légtömegek alakították a napokban, a kánikula jelentős fülledtséggel járt és záporok, zivatarok is előfordultak a kedvező meteorológiai feltételeknek köszönhetően több helyen az országban.
Péntekre azonban változik a helyzet, ugyanis egy peremhullám és az ahhoz kapcsolódó hidegfront ér el minket, ezért mozgalmas, egyre csapadékosabb napra van kilátás.
A hétvégén emögött mérsékelten meleg, friss légköri helyzetre számíthatunk vagyis a nyári idő az folytatódik.
Nyugat-Európán át egészen az Azori-szigetektől a Jeges-tenger térségéig egy anticiklonális híd jön létre, aminek az északkelet-európai ciklonrendszerrel alkotott közös áramlásában helyezkedünk majd el, így észak felől lehetősége nyílik beáramlani néhány fokkal alacsonyabb hőmérsékletű légtömegeknek.
A jövő héten aztán nem lesz tartós ez az állapot, ugyanis az észak-atlanti ciklonok várhatóan áttörik ezt a magas nyomású övet, és összekapcsolódnak az Kelet-Európai-síkság felett ténykedő cikloncsaláddal egy hullámzó frontálzónát létrehozva. Ennek előoldalán ismét Afrika irányából jelentős melegadvekció érkezhet a jelenlegi számítások szerint a jövő hét közepére egy újabb hidegfront előterében.

Az 1500 méteres magasságra jelzett hőmérsékletek alakulásán láthatjuk magát a légtömegcserére vonatkozó folyamatot:

Részletes prognózis:
Éjszaka csökken, majd nyugat felől újra erősen növekedni kezd a felhőzet. Kezdetben a keleti, északkeleti tájakon fordulhat elő még lecsengőben záporeső, zivatar, majd hajnaltájt, a reggeli órákban Nyugat-Magyarországon számíthatunk rájuk, de még nem nagy területen.  Az északi szél gyengül, mérséklődik, csak a zivatarfelhők környezetében erősödhet meg.
A minimumok 15-21 fok közé süllyednek.

Fotó: Szikora Adrienn- MetKép-> A ti csoportotok

Pénteken hidegfront alakítja időjárásunkat, nyugat felől egyre vastagodó felhőmező húzódik felénk.  A Dunántúlon már délelőtt is lehetnek esők, záporok, majd jelentősen növekedni kezd a területi lefedettsége és intenzitása a csapadéknak.
Főleg a déli, délnyugati tájakon kemény zivatargócok is kialakulhatnak, jégesővel, felhőszakadással, szélrohamokkal.
A középső és keleti megyékben még több-kevesebb napsütésre készülhetünk, délutántól, estétől ott is egyre többfelé alakulnak ki esők, záporok, sőt  itt-ott eleinte hevesebb zivatarok, majd fokozatosan elcsendesedik a légkör, ám összességében jelentős mennyiségű csapadék hullhat a déli, délnyugati régiókban területi átlagban is szombat reggelig.
A hőmérséklet a Dunántúlon 22-25, keletebbre a Duna-Tisza közén, valamint a Tiszántúlon 25-30 fok között szóródik.

Ez is érdekelhet!  Csütörtökön már több lesz a napsütés, de még elvétve lehet záporeső
Fotó: Wolf Csaba- MetKép-> A ti csoportotok
Fotó: Ruzsinszki Péter- MetKép-> A ti csoportotok

A hétvégén, főként szombaton kell még esőkre, záporokra, zivatarokra készülni, sajnos még mindig előfordulhat felhőszakadás méretű csapadékhullás ezen a napon is. Az északnyugati, északi széllel már hűvösebb, mérsékelten meleg levegő sodródik országunkba, ezért a hőmérséklet többnyire 21-27 fok között alakul, a tartósabban esős, szombati napon, a keleti régiókban lehet a leghűvösebb.

Vasárnapra aztán kevesebb helyen lehetnek konvektív események, ezek hevessége is csökken és területi lefedettsége. Az északias szél időnként feltámadhat és a maximumok vasárnap jellemzően 25-27 fok köré emelkednek

Fotó: Bodnár Dávid- Hajdúszoboszló- MetKép-> A ti csoportotok

A jövő hét elején ismét változás kezdődik, hétfőn még kevésbé, kedden már számottevőbb mértékben melegszik a levegő. Csapadék ekkor csak elvétve lehet.
Hétfőn 25-30 fok között, kedden ellenben sokfelé 30 fok közeli csúcsértékeket mérhetünk.

A jövő hét közepén egy közeledő hidegfront előterében afrikai eredetű léghullámok törnek előre, így 1-2 napra akár 34-35 fokos hőség, kánikula is lehet.
A hidegfront hatására csütörtökre virradóan újból lehetnek záporok, zivatargócok, viszont ekkora már meglehetősen nagy a számítások bizonytalansága, ezért érdemes követni frissülő előrejelzéseinket!

Fotó: Sebő Rózsa- MetKép-> A ti csoportotok


Összefoglalót készítette: Pap Áron –meteorológus-
Források: ECMWF, MetKép

Borítókép: home.bt.com