Legmagasabb fokozatú, avagy piros figyelmeztetés a forróság miatt!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a legmagasabb fokozatú, vagyis piros figyelmeztetést rendelte el jövő hét hétfőre, ugyanis a mától kezdődő forróság, hőhullám olyannyira fokozódik, hogy a napi középhőmérséklet meghaladja országszerte a 27, a déli és a nyugati részeken a 29 fokot!

Forrás: http://www.met.hu

Hétfőn az északnyugat-európai ciklon aktív hidegfrontja előoldalán helyezkedünk majd el továbbra is, a prefrontális áramlásban sodródik ez a szaharai eredetű légtömeg felénk, ami kitölti addigra a Kárpát-medencét.
A sok-sok napsütés mellett felhő is alig lehet az égen, afrikai eredetű por érkezhet a légtérbe, így a naplementét is megfestheti.
A déli, délkeleti szél csak kissé élénkülhet meg és a legmelegebb órákban 33-38 fok közé emelkedhet a hőmérséklet, de nem kizárt, hogy az Alföld déli régióiban és a Dunántúl egyes, arra érzékeny részein 39-40 fok közelébe emelkedjen.

Kedden elér minket a hidegfront, de még csak a nyugati tájakon éreztetheti hatását, erősödő északnyugati szél támad, záporok, zivatarok törnek ki.
A középső valamint a keleti tájakon még kedden is kitart a rekkenő hőség, oda majd várhatóan csak este, éjjel jut el a front a jelenlegi számításaink szerint.
Kedden a Duna-Tisza közén és a Tiszántúlon még mindig 32-36 fok között lehet a csúcshőmérséklet, a Dunántúlon azonban megszűnik a forróság, a kánikula.

Fotó: Kudomrák Ákos

Szerdától felfrissül az idő, változékonyabb, mérsékletebben meleg napok jöhetnek, nagyobb viharok már nem valószínűek.