Ha augusztus, akkor Perseidák meteorraj!

Idén is itt a Perseidák meteorraj, amit a Swift-Tuttle üstökös maradványai alkotnak. Maga a meteorraj, már hetek óta “bombázza” a légkört, azonban augusztus 13-a virradó éjjel lesz a legsűrűbb, legintenzívebb a meteorhullás, így ekkor a legérdemesebb kémlelni az eget!
Sajnos idén jóval kevesebb hullócsillagot láthatunk, ugyanis épp telihold lesz, ami a kisebb meteorok fényét elnyomja.

Forrás: Wikimedia


Hová menjünk, ha mégis szeretnénk látni néhány szép hullócsillagot? Érdemes idén is a kisebb fényszennyezettségű helyeket keresni, de a Hold erős fénye miatt ezzel nem kell sokat vesződni, a fontosabb, hogy jól belássuk az eget. Érdemes már az esti órákban résen lenni, ekkor ugyanis megpillanthatjuk a “földsúroló” meteorokat, melyek kissé lassabbak, és többszínű, színes csíkot húznak horizontális irányban. Ritkák, de szépségük miatt érdemes figyelni rájuk. Ezután nyugodtan bemehetünk kicsit, majd ismét érdemes kicsit kémlelni az eget, éjfél után ugyanis a leglátványosabb a csillaghullás, és bár ilyenkor átlagosan 60-80 meteor is látható, most, a Hold fénye miatt ez várhatóan lényegesen kevesebb lesz, de a fényesebb meteorok így is jól látszódnak majd!
A kütyüket ne vigyétek magatokkal, egy üzenet elolvasása is akár 20 percig tartó hatással lehet a szemre, így ezt az estét érdemes nélkülük eltölteni.

Borítókép: Pixabay