Hullámzó front, lehűlés, zivatarok, majd a hosszú hétvégétől visszatérő kánikula

Ennyit dióhéjba, viszont lássuk a részleteket:
Az elmúlt napokban kialakult komoly hőhullámot egy tőlünk északnyugata hullámzó frontrendszer és a felettünk kialakult magassági gerinc által alkotott közös, azaz délnyugati áramlási mező jellemezte. Ezzel a Szahara felől száraz, forró, szubtrópusi eredetű légtömegek érkeztek Európa középső része felé.
A forróság hétfőn érte el tetőpontját, ekkor az Országos Meteorológiai Szolgálat nagy területen mért 35-37, az Alföldön 38 fok körüli hőmérsékleteket. Derekegyházán mérték hivatalosan 38.0 fokkal a legmagasabb hőmérsékletet hétfőre vonatkozóan, ami bár magasabb, mint 2019. július 1-jén mért 37.5 fokos maximum Tiszaalpáron, de nem magasabb, mint az 1921-ben erre a napra vonatkozó Szerep állomásán rögzített 40.8 fokos rekord.

Az előttünk álló 24 órában viszont a hőséget felszámoló, behullámzó hidegfront határozza meg időjárásunkat.
A front érkezését most éjjel leginkább az erősödő, helyenként viharossá fokozódó északnyugati szél jelezte, vagyis a hidegfront először szárazon, a talajon tört be és a Duna-Tisza közéig futott ki. Napközben még csak kevés helyen és kis eséllyel lehetnek záporok, zivatarok, majd késő délután és este a front a magasban is eléri az országot, miközben egy nedves szállítószalag húzódik felettünk délnyugat-északkeleti széles sávban van esély intenzív záporokra, helyenként viharos zivatargócokra, felhőszakadás, néhol jégeső kíséretében!
Nem várható mindenhol, azonban az ország több pontján kell készülni  rájuk, erre részletesen a prognózisban kitérünk.

A front után pár napra felfrissül az idő, majd a hosszú hétvégén egy újabb, nyugat-, északnyugat-európai ciklonrendszer előoldalára kerülünk, ezért ismételten délnyugatira fordul a nagytérségi áramlás.
A felettünk megerősödő gerinc pedig száraz, melegedő időt biztosít, ezért a jelenlegi számítások alapján a hosszú hétvégére visszatér a kánikula, a nyaralóidő.

Az 1500 méterre előrejelzett hőmérsékletek is tükrözik a rövid lehűlést követő újabb felmelegedés:

Részletes prognózis:
Ma napközben a Dunántúlon már kellemesebbre fordul az időjárás,  az erős felhőképződés mellett záporok, zivatargócok  előfordulhatnak elszórtan. A Duna vonalától keletre még tart a hőség, a Tiszántúlon 35-36 fok is lehet helyenként. A középső megyékben is mérséklődik kissé a kánikula, de még eléri várhatóan a 30-32 fokot  a maximum. Országos átlagban 20-37 fok között szóródik a tág határokon belül, keletebbre mérhetjük értelemszerűen a magasabb értékeket.
A középső és nyugati megyékben kezdetben gyakran megerősödik az északnyugati, északi szél a zivataroktól függetlenül is, majd délután csendesedik a légáramlás és ekkor már csak a konvektív gócokat kísérhet szélroham.

Ez is érdekelhet!  Pénteken is folytatódik a hűvös, változékony idő

Éjjel keletebbre is növekedni kezd a felhőzet, de a csapadék súlypontja az ország középső, északkelet-délnyugat tengelye mentén számított széles sávban valószínű. A nyugati és keleti határon kevesebb eső hullik, lesznek olyan helyek ahol egyáltalán nem lesz csapadék. Az említett északkelet-délnyugat tengelyű zónában intenzív esőkre, heves záporokra, foltokban zivatarokra lehet számítani, felhőszakadással néhol jégesővel, viharossá fokozódó széllel.
A minimumok 15-20 fok között szóródnak.


Kudomrák-Ákos-Osztopa- MetKép

Szerdán felhős, de hőmérsékletileg kifejezetten friss napra készülhetünk, kevés napsütéssel, határozott felhőzet szakadozás, csökkenés, délután kezdődik nyugat felől.  Eleinte többfelé, majd inkább már csak a keletebbi országrészünkben eshet az eső, záporeső, itt-ott zivatar sem kizárt.
Újra feltámad, és sokfelé megélénkül, a Dunántúlon megerősödik az északi, északnyugati szél.
A legmelegebb órákban 20-26 fok között szóródnak a csúcsértékek.


Csütörtökön országszerte több napsütésre van kilátás, a gomolyfelhő-képződésből már csak elvétve lehet egy-egy zápor.  Az északi, északnyugati szél már csak időnként élénkül meg. Késő délután nyugat felől egy magas szintű felhősáv vonul fel, egy újabb front előjeleként, ami majd pénteken alakítja a légköri helyzetünket.  A maximumok 22-28 fok közé emelkednek.


Pénteken egy rövidhullámú teknő hatására átmenetileg ismét sok felhőre, kevés napsütésre, záporokra, néhol zivatarokra is készülhetünk. Az északnyugati szél megélénkül. A legmagasabb hőmérséklet 22-28 fok között tetőzik, de a konvektív csapadékgócok hűtőhatása miatt az érintett részeken az adott térben és időben hűvösebb lehet.

Fotó: Kinczel László– MetKép-

A hosszú hétvégétől átalakul ismét a légköri felállás, felmelegedés, valamint egy kibontakozó, újabb hőhullám, kánikulai periódus jelentkezése mutatkozik a jelenlegi számításokból futtatott modelleredmények alapján.
Északnyugat-Európa felett ciklonrendszer mélyül ki, melynek előoldalán délnyugat felől afrikai eredetű levegő sodródik Európa belseje felé.

Szombaton melegfront érkezik, nyugat felől egy összefüggő, mérsékelten vastag, magas-illetve középmagas szintű felhőmező vonul át felettünk, melyből csak kisebb zápor fordulhat elő legfeljebb. Több-kevesebb szűrt, időszakos napsütés kialakulhat ennek ellenére. A csúcsértékek 24-29 fok közé emelkednek.

Vasárnap főként észak-magyarországi területeinken lehet több felhő, másutt csak fátyolfelhők,  kevés nappali gomolyfelhő jelenhet meg. Hosszabb napos órákra az ország túlnyomó részén immáron adottak lehetnek és csapadék sem hullik.
A déli, délkeleti szél kissé megélénkülhet. 30-33 fok köré kúszik a hőmérő higanyszála.

Hétfőn kánikulára számíthatunk, igazi nyaralóidővel. Kevés felhő zavarhatja meg a napsütést, többnyire zavartalan, kósza gomoly- illetve fátyolfelhőkkel tarkított, azúrkék égboltra tekinthetünk fel.
30-35 fok körüli maximumokat mérhetünk.

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!

Augusztus 20-án kedden, a nemzeti ünnepnapon a hétfőihez hasonlóan alig lesz felettünk felhő kezdetben, majd délután az északnyugati határainkat megközelíti egy hidegfront, aminek kimenete és valószínűsége nagy bizonytalansággal terhelt, emiatt a frissülő előrejelzéseinket érdemes lesz nyomon követni.  


Összefoglalót készítette: Pap Áron -meteorológus-
Források, ECMWF, OMSZ, MetKép,blog.hu
Borítókép: origo.hu