Hőséggel köszönt be a meteorológiai ősz, 35-36 fok is lehet, majd hétfőn este hidegfront érkezik

Bár megvannak már számlálva az idei nyár leghosszabb hőségének, hőhullámának napjai, ennek ellenére a kánikula átnyúlik első emberes hónapunk napjára, azaz a meteorológiai ősz kezdetére, szeptember 1-jére.
A következő 24-48 órában még nagyrészt anticiklonális hatások alakítják az időjárást, és ez a magas nyomás leszálló légmozgásokat, többnyire száraz, komolyabb eseményektől mentes időt biztosít. A délutáni gomolyfelhő-képződésből itt-ott fordulnak elő zápor, zivatargócok.
A kontinens északnyugati részeit már elérte az a hidegfront ami a Brit-szigetek térségébe jelentős lehűlést, sarkvidéki eredetű hideg levegőt szállít viharos szél kíséretében. (kék nyíl) Mi még a magas nyomás által kitöltött szubtrópusi légtömegekkel határolt zónában helyezkedünk el, gyenge délkeleti áramlással. (piros nyíl)

A folytatásban annyiban változik majd a helyzet, hogy hétfő délután, este északnyugat felől megközelít, illetve elér minket az a hidegfront, ami Nyugat –Európában is számottevő hőmérséklet visszaesést, kellemetlen, kora őszi időjárást okoz.
Ez a front nem vonul át felettünk, hanem hullámot vet, mozgása lelassul, ezért két részre osztja országunkat, kedden csak a Dunántúlon várható nagyobb mértékű lehűlés.
Szerdán a front visszahullámzásának hatására átmenetileg nyugatabbra is visszamelegszik az idő kissé, de az ország nagy részén már nem éri el a 30 fokot a maximum. Elsősorban az Alföld délkeleti vidékein van esély még mindig 30 fok körüli, esetleg az feletti értékeket regisztrálni, máshol kellemesebb, mérsékelten meleg idő a legvalószínűbb.
A csütörtöki napon viszont az észak-európai ciklonrendszer peremciklonjának a hidegfrontja második ízben hozhat lehűlést, várhatóan ez a front már a keleti tájakon is megszünteti a kánikulát, a 30 fok közeli csúcsértékeket.


Az 1500 méteres magasságra előrejelzett hőmérsékletek alakulásán látható, ahogyan fokozatosan, de kiszorulnak Európa középső részéről az afrikai eredetű léghullámok:

Részletes prognózis:
Ma éjszaka általában kevés felhőre, csendes, nyugodt időjárásra számíthatunk. A szél mindenütt legyengül. A hajnali órákra csak kissé frissül fel a levegő, a nagy városokban 20 fok körül, esetleg az felett lehet a minimum, másutt 15-20 fok között szóródik.

Vasárnap nem változik a légköri helyzet. Sok napsütésre, csak kevés fátyol- és nappali gomolyfelhőre van kilátás. A déli, délkeleti szél csak időnként élénkül meg.  Záporeső, esetleg egy-egy gyenge zivatar a Dunántúlon fordulhat elő nagyobb eséllyel. A legmelegebb órákban mindenhol 30 fok köré, felé melegszik a levegő, az Alföldön 33-36 fokos forróság ígérkezik.

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!
Fotó: Sütő Máté- Sütő’s Photography

A jövő hét elején, szeptember második napján is folytatódik a nagy meleg, azonban délután a nyugati megyéket erősen megközelíti, majd eléri a közeledő hidegfront. Ott már nem emelkedik 30 fok felé a csúcsérték, miközben az középső és keleti országrészben tartja magát a kánikula, jellemzően 33-36 fok közötti maximumokkal. A déli, délkeleti szél a Dunántúlon északnyugatira, északira fordul és megerősödik.  A front előterében labilizálódik a légkör, így erőteljesebbé válik a gomolyfelhő-képződés és záporok, zivatarok is kialakulhatnak helyenként.

Kedden nyugaton erősen lehűl az idő, a határ közelében a 18-20 fokot sem éri el. Ebben a térségben felhős, borongós idő mellett csak kevés helyen süt ki a nap. Eső, záporeső is lehet, de csak kevés csapadék hullik legfeljebb.  Az északnyugati, északi szél sokfelé élénk, időnként erős lesz, kevésbé szeles idő a Dél-Alföldön lehetséges.
A középső és keleti részeken is zömmel erősen felhős égre tekinthetünk fel, ám a hőmérséklet csúcsértéke még eléri a 26-32 fok közötti tartományt, a délkeleti határon mérhetjük a legmagasabb értékeket.

Szerdán a front visszahullámzása által nyáriasan meleg napra van esély, több-kevesebb napsütés mindenhol várható. Csapadék nem hullik és legyengül a légáramlás. Országos átlagban 23-31 fok között szóródnak a maximumok.


A jövő hét második felében, csütörtökön egy újabb hidegfront érkezhet, erős északnyugati széllel, záporokkal, a Dunántúlon újabb lehűléssel. Keletebbre még marad a kellemes, késő nyári idő, 25-30 fok közötti legmagasabb hőmérséklettel, miközben a nyugat-magyarországi térségben a 20 fokot sem éri el.

A jövő hét vége felé érkezhet a harmadik hidegfront.




Fotó: Sütő Máté- Sütő’s Photography



Összefoglalót készítette: Pap Áron -meteorológus-
Források: ECMWF, GFS, Sütő’s Photography

Borítókép: startlap.hu