Jövő szerdáig csak gyenge hidegfrontok törik meg az indián nyarat

Hazánk időjárását az Atlanti-óceán felől érkező váltakozó nedvességtartalmú léghullámok alakítják. A tőlünk északra mozgó ciklonok előoldalán, a mediterrán térségből viszonylag enyhe, meleg légtömegek áramlanak, ez pedig kedvez a kellemes hőmérsékletű nappalok kialakulásában, illetve az éjszakai és hajnali órák hőmérsékletei sem csökkennek mélyre. Fagyveszélytől továbbra sem kell egyelőre tartani.
A jövő hét közepén kezdődik majd változás, amikor az észak-atlanti térségben egész Nyugat-Európa partjait beleértve, egy magas nyomású gerinc épül fel, melynek peremén a Skandináv-félsziget felett örvénylő ciklon közös áramlási rendszerében, észak felől sarkvidéki eredetű levegő tör utat a kontinens középső részei felé.
E ciklonhoz kapcsolódó hidegfront hullámot vet várhatóan és déli ágán egy sekély ciklon képződik.
A hét második felében ennek hatására átmenetileg északiasra fordul az áramlás, hűvösebb, több-kevesebb esővel  jellemezhető periódus következhet.
Az óceánon északkelet felé mozgó trópusi ciklon (Lorenzo) várhatóan az Azori-szigeteket elérve bele olvad, hozzá kapcsolódik az észak-atlanti ciklonrendszerhez, mely mérsékelt-övi ciklonként folytatja tovább pályafutását.
Térségünk légköri helyzetére alapvető befolyást gyakorol majd az említett hurrikán, ugyanis az észak-atlanti alacsony nyomással történő egyesülése során áttöri a nyugat-európai anticiklonális hidat, emiatt újra zonálisabbra (nyugatias irányúvá) térül ki várhatóan a nagytérségi áramlás.


Az 1500 méteres magasságra előrejelzett felvételen is látható, ahogyan a jövő hét közepén hidegebb levegő sodródik északias irányból térségünk felé az érkező hidegfront mögött.

Részletes prognózis:
Éjjel az érkező gyenge hidegfront felhőzete borítja be fokozatosan délkelet, kelet felé haladva az eget felettünk. Északon vastagabb, délen szakadozottabb, áttetszőbb lehet a felhőzet jellege.  Nagyobb mennyiségű eső nem várható, de Észak-Magyarországon és a középső megyékben szitálás, kisebb eső, zápor előfordulhat hajnaltól. A szél gyengének ígérkezik. 10-16 fok közé süllyed csupán a hőmérő higanyszála.


Szombaton az említett gyenge hidegfront hatása alatt leszünk. Északon borongós, vagy erősen felhős ég mellett elszórtan eső, zápor, helyenként zivatar is kialakulhat. Délebbre szakadozottabb felhőréteg mellett ki-kisüt a nap. Délután a déli tájakon tovább csökken a felhőzet mennyisége. A nyugatias légáram mérsékelt, gyenge marad, csak kis területen élénkülhet meg.
A hőmérséklet a csapadékkal érintett északi régiókban tetőzik alacsonyabban, ott 20 fok alatt marad, másutt az Alföld déli részein, a Dél-Dunántúlon 21-25 fok között a legvalószínűbb.

Ez is érdekelhet!  Ciklon okoz többfelé borús, csapadékos időt

Vasárnapra javul az idő, távozik a frontfelhőzet, több órás napsütésre készülhetünk a nap második felében az ország nagyobb részén. A délire, délnyugatira forduló szél sokfelé megélénkül. Többnyire 20-26 fok között alakulnak a csúcsértékek. Csapadék csak délen lehet a határ közelében, egy-egy záporeső formájában.

A jövő hét elején kitart az indián nyár, bár hétfőn egy újabb hidegfront érinti északról az országot, ám jelentős lehűlést nem okoz, hatására átmenetileg elszórtan képződnek esők, záporok, zivatargóc sem kizárt itt-ott.
A hőmérséklet a hétfői napon 18-25 fok közé várható.
Kedden még kitart az igazi vénasszonyok nyara, 20-26 fok közötti legmagasabb értékekkel, viszont a közeledő hidegfront előtt ismét feltámad a délnyugati szél.
Szerdán a hidegfront északnyugat felől esők, záporok, néhol zivatarok kíséretében érkezik meg, erős felhőzetnövekedés, északnyugatira forduló légmozgás követi útját.
Csütörtöktől hűvösebb, kora őszies napok következnek, pár napra jelentősen visszaeső hőmérsékleti értékekkel.

A  jövő hét utolsó napjaiban kezdődhet újabb melegedés, ám ekkora már igen nagy az előrejelzések bizonytalansága, érdemes lesz követni frissülő előrejelzéseinket.


Összefoglalót készítette: Pap Áron –meteorológus-
Források: ECMWF, MetKép
Borítóképért köszönet: Baranyi Gyulának