Hétfőre újabb hullámban érkezik a sarkvidéki hideg, fagyveszélyes napok a láthatáron

Időjárásunkat a tegnap átvonult, és az érkező újabb front előtt kialakult úgynevezett köztes magas nyomás alakítja. Ennek hatására ma még száraz, eseménytelen napra számíthatunk, azonban szombatra az Atlanti-óceán felett örvénylő ciklonhoz kapcsolódó Ex-Lorenzo (ex-trópusi ciklon) maradványa ér el minket, immár klasszikus mérsékelt-övi ciklon formájában.
Vasárnaptól kezdődően azonban ez tovább áll és a jövő hét elején újabb sarkvidéki eredetű hidegleszakadás valószínűsíthető.
Ennek egyik oka, hogy a Fekete-tenger felett egy ciklon mélyül ki, ami észak, északnyugat felé mozog tovább a Kelet-Európai-síkság területén. A Norvégia felé csúszó anticiklon és az említett ciklon közös, északi áramlásában, megerősödő északi, északkeleti széllel sodródik majd felénk a hideg légtömeg.

A fronttérképen a Brit-szigetek feletti Ex-Lorenzot láthatjuk, melynek maradványa kelet, délkelet felé mozog holnap, bár hatással lesz időjárásunkra, de a felhőzetnövekedésen, kevés csapadékhozamon túl más, komolyabb változást ez még nem okoz.

Az 1500 méteres magasságra előrejelzett hőmérsékleteken, a hétfőre érkező markánsabb hideg-beáramlás lehetőségét láthatjuk, ami már a magasban fagyos levegőt hoz felénk.

A GFS időjárás-előrejelző modell számításaiból kiragadott aktuális modellfuttatások összegzéséből készített fáklyadiagram (valószínűségi előrejelzés, megközelítőleg 1500 méteres magasság, Budapest) is mutatja, hogy kezdetben az átlag alatti hőmérsékletű napokat, egy, a sokéves átlagtól pár fokkal melegebb periódus követi.
A piros görbe a sokéves átlagot mutatja és a vastagon szedett fehér görbe a több modellfutásból készített átlagot az ensemble tagok +,- szórási tartományához viszonyítva.
Látható, hogy eleinte viszonylag kicsi a szórás, majd fokozatosan növekszik, (keszekuszább lesz a görbehalmaz) ezáltal a későbbiekre várható prognózisok pontossága és megbízhatósága csökken többé-kevésbé.  
Az alsó hegyes kis görbék a csapadékra vonatkoznak, melyek inkább csak kisebb csapadékhozamokat realizálnak a folytatásban csupán.

Részletes prognózis:
Ma, azaz péntek délután még sok napsütésben lehet részünk eleinte. Délután, este északnyugat felől egy magas – és középmagas szintű, egyre összefüggőbb felhőmező éri el a medencét. Számottevő eső nem hullik a nap folyamán. A légmozgás gyenge, mérsékelt marad, legfeljebb a Kisalföld környékén élénkülhet meg kissé a délies szél. A maximumok 13-19 fok között szóródnak.
Éjjel délkelet felé sodródik az egyre vastagodó felhősáv. Az észak-magyarországi részeken kisebb eső, zápor is kialakulhat az éjszaka második felétől, hajnali óráktól. A minimum értékek 4-10 fok közé süllyednek, a szél továbbra is gyengének ígérkezik.

Ez is érdekelhet!  Csütörtökön már több lesz a napsütés, de még elvétve lehet záporeső
Fotó: Kállai Tivadar -Jászberény- MetKép-> A ti csoportotok

A hétvége első napján, vagyis szombaton zömében erősen felhős, elszórtan záporokkal, kisebb esőkkel tarkított napra készülhetünk. A Dél-Dunántúlon van esély esetleg hosszabb naposabb időszakokra a felhők között. Kezdetben mérsékelt, vagy csak olykor élénk délnyugati szél várható, majd előbb a Kisalföld környékén, később a Dunántúl egyre nagyobb területén északnyugatira, északira vált és  megélénkül alkalmanként megerősödik.
A legmelegebb órákban 12-18 fok között alakulnak a csúcsértékek, de a tartósan borús tájakon ahol még eshet is, ott hűvösebb is lehet ennél.

Fotó: Erdős László- MetKép-> A ti csoportotok

Vasárnap fokozatosan délkelet felé halad tovább a frontfelhőzet, sokfelé kisüt hosszabb-rövidebb időre a nap. Kezdetben még keleten lehet elvétve kevés eső.
Az északi szél élénk több helyen erős marad, csak lassan veszít erejéből a légáramlás.
A legmelegebb  órákban 11-17 fok közé kúszik a hőmérő higanyszála.

Fotó: Bánfalvi László- MetKép-> A ti csoportotok

A következő hét első napján az említett kelet-európai ciklon és a Norvégia térségében húzódó anticiklon peremén, a ciklon hátoldalán erősödő északkeleti, északi széllel sarkvidéki eredetű levegő érkezik hozzánk újabb hullámban. Száraz lesz ez a levegő, így csapadékra alig számítunk, legfeljebb néhol lehet a nyugati régiókban a hétfői napon záporeső.
Hétfőn csupán 8-14 fok között tetőznek az értékek, és már a hajnal is csípős lehet, helyenként talaj menti, esetleg légköri fagy esélyeivel.

Kedden száraz, több-kevesebb napsütéssel jellemezhető napra van kilátás, északkeleten lehet több felhő.
Érdemi csapadék nem hullik, hűvös, őszies napnak nézünk elébe.
A hajnali, reggeli órák már kiterjedtebb talaj menti és légköri fagyokat hozhatnak! Többnyire -2, +3 fok közé süllyednek a minimumok, ám az ismert fagyzugos északkeleti és alföldi homokhátságot érintő vidékeken ennél hidegebb, akár -3, -5 fok körüli érték sem kizárt.

Ez is érdekelhet!  Ciklon okoz többfelé borús, csapadékos időt
Fotó: Szilvási Tibor- MetKép- A ti csoportotok

A jövő hét közepén az anticiklon meghátrál és az Izland felől érkező markáns ciklon összekapcsolódik az északkelet-európai ciklonnal, ami hatására egy ciklonrendszer és a hozzá kapcsolódó frontálzóna jöhet létre. Ennek előoldalán gyors melegedés következik szerdára a magasban, amit talaj közelben az érkező ciklonális peremhullám hatására alig érzünk meg, elsősorban az éjszakák enyhülnek meg nagyobb mértékben, a fagyveszély megszűnik a hét közepére. 
Újra több felhőre a hétfő, keddi száraz, napsütéses, ám hűvös, őszi időt követően, erősen felhős, olykor esőkkel, záporokkal tűzdelt napok következhetnek.

A jövő hét vége viszont erősebb felmelegedés lehetőségét veti fel, erősödő déli, délnyugati széllel visszatérhetnek a 20 fok körüli, feletti hőmérsékletek a délutáni órákban, ám ekkora már meglehetősen nagy az előrejelzések bizonytalansága, ezért érdemes nyomon követni a frissülő előrejelzéseinket!

Fotó: Barta Zoltán


Összefoglalót készítette: Pap Áron -meteorológus-
Források: ECMWF, OMSZ, GFS, ENS, MetKép
Borítókép
: MTI- Varga György