Rekord meleg napok a láthatáron,tovább tombol az októberi nyár

A következő napokban még tovább erősödik a felmelegedés, elsősorban az Alföldön élők találkozhatnak olyan magas hőmérsékletekkel, amik mellett nyáron bizony strandolni is lehet és a sokéves átlag alapján augusztusra jellemzőek.
Természetesen már egyre rövidebbek a nappalok, alacsonyabb a napállás, ezért a hőmérsékleti maximumok ideje is hamarabb és rövidebb időre áll be, viszont a kora délutáni órákban, mindenképp nyárias magasságokban szóródnak a következő napokban.
Ezt a nagyon meleg, afrikai eredetű légtömegeket, egyébként egy tőlünk nyugatra örvénylő ciklonrendszer és a hozzá kapcsolódó hullámzó frontálzóna, valamint a Kelet-Európa felett található anticiklon közös áramlási rendszere szállítja felénk, egyre élénkebb, erősebb déli szél kíséretében.
Több hullámban érkezik a szubtrópusi meleg, ezért egy nagy valószínűséggel megdől majd egyes napokra vonatkozóan a napi melegrekord.
Láthatjuk a mai napra vonatkozó hőmérsékleti eloszlást, a feltámadó déli szélnek köszönhetően északnyugaton is eltűnt a ködpárna, ezért gyorsan megugrott a hőmérséklet rövid idő alatt.
Máshol a zavartalan napsütés mellett csak fátyolfelhők jelentek meg többnyire, illetve kezdetben középmagas szintű felhőzet is. Északnyugat-Magyarországon pedig alacsony szintű rétegfelhőzet gátolta a napsütés jótékony hatását.

Forrás: www.met.hu

A magas hőmérsékletű léghullámok utánpótlása megmarad, folyamatosnak ígérkezik, mivel a jövő hét közepére egy ciklon mélyül ki a Földközi-tenger délnyugati medencéje felett, ez pedig előoldalán Afrika irányából tovább biztosítja a meleg utánpótlását.

A fronttérképen láthatjuk a ciklonrendszert és a hozzá kapcsolódó frontálzónát.

Az 1500 méteres magasságra vonatkozó hőmérséklet-előrejelzésen pedig nyomon követhetjük az októberi nyarat előidéző levegő térhódítását

Részletes prognózis:
Éjjel zömében derült, vagy csak gyengén fátyolfelhős periódusok váltják egymást. Számottevő csapadék kizárt. A déli szél kissé veszít erejéből, ám a Dunántúlon élénk marad, ezért csökken a ködképződés valószínűsége, azonban fontos megjegyezni, hogy a délről szélvédett területeken számíthatunk rájuk kis körzetekben, ez különösen igaz az Északi-középhegység vidékeire. A minimumok 6-15 fok között alakulnak.

Fotó: Szilvási Tibor- MetKép-> A ti csoportotok

A hét utolsó napján, vasárnap is sok napsütés, gyorsan emelkedő hőmérsékletek mellett, inkább csak fátyolfelhők jelennek meg. Nyugat-Magyarországon erősebben is megnövekszik ez a magas szintű felhőzet, így ott szűrt napsütés valószínű. Máshol kevesebb mennyiségben és foszlányokban lehet jelen. A déli szél a Dunántúl nyugati, északnyugati és középső tájain erősödik meg gyakrabban, másutt csak kissé élénkül meg a gyenge vagy mérsékelt légmozgás.
A csúcsértékek többnyire 22-27 fok közé emelkednek, csak nyugaton és az északkeleti régiókban a hegyvidékek környezetében lehet 19-20 fok körül.
A melegrekord megdőlési esélye holnap sem reménytelen, ugyanis a korábbi rekord 2012-ben állt be, Körösszakálon regisztrálta az Országos Meteorológiai Szolgálat 26.8 fokkal.

Ez is érdekelhet!  Folytatódik a hűvös idő, elszórt záporokkal
Fotó: Puskás Erika- https://www.facebook.com/groups/metkepMetKép-> A ti csoportotok

Az előttünk álló hét elején tetőzik a „hőség” a legtöbb helyen 25 fok köré, az Alföldön a hétfői napon 27-29 fok közelébe kúszhat a hőmérő higanyszála. Az erre a napra vonatkozó 25.6 fokos napi rekord, melyet 1935-ben Baján és Nyíregyházán mértek, nagy eséllyel a múlté lesz.
Több órás napsütésben lehet részünk az enyhe reggeleket, ütemesen emelkedő csúcsértékek követik, fátyolfelhők megjelenhetnek, főleg a nyugati, délnyugati tájakon szaporodhatnak meg leginkább a hétfői napon.
Kedden is marad a késő nyárias jellege az időjárásnak, viszont több lehet a magas szintű felhőzet, ám ennek ellenére 24-25, az Alföld délkeleti megyéiben 26-27 fok körül a legvalószínűbbek az értékek. Csapadékra egyik nap sem számíthatunk.

Fotó: Sütő Máté- Sütő’s Photography

A hét közepén az említett mediterrán ciklon előoldalán, folyamatos marad az afrikai eredetű levegő utánpótlása.  A kevésbé szeles térben és időben, főleg éjjel, hajnalban sűrű ködfoltok képződhetnek, amik napközben a legtöbb helyen feloszlanak.
A hőmérsékletek érdemben nem változnak, a minimumok 6-14 a maximumok 20-26 fok közé hágnak. A ködfoltos körzetekben, ahol makacsabbul tartja magát délelőtt is az erős párásság, rétegfelhőzet, ennél értelemszerűen hűvösebb várható.

Drasztikus változás a hétvégén sem mutatkozik, mérséklődik lassan a „nagy meleg” néhány fokkal, és a szélcsendes helyeken tartósabbá válhat a köd.

Fotó: Sütő Máté- Sütő’s Photography

Összefoglalót készítette: Pap Áron -meteorológus-
Források: ECMWF, OMSZ, Sütő’s Photography, MetKép
Borítóképért köszönet: Sütő Máténak