November első napjaiban intenzív melegedés, vasárnap már újra 20 fok körül

Mielőtt a lényegre térnénk, mindenképp érdemes megjegyezni, hogy nem tér vissza a zavartalan és csendes indián nyár. Annak egy szelesebb, felhősebb, olykor csapadékzónákkal tűzdelt, változékonyabb kiadása mutatkozik majd meg, annak ellenére, hogy egyes napokon az ország különböző pontjain 20 fok körüli, feletti értékeket mérhetünk, illetve az éjszakák is kifejezetten enyhének adódnak ismételten.
De mi is zajlik a légköri cirkulációban jelenleg a kontinens területe felett?
Országunk időjárását kezdetben egy magassági rövidhullám, továbbá egyre inkább egy nagy kiterjedésű, magas nyomású zóna határozza meg a következő 24-48 órában, mely fokozatosan kelet felé helyeződik.
Péntektől a hátoldalán, a Brit-szigetek felé helyeződő ciklonrendszerrel alkotott közös áramlási rendszerében délire, délnyugatira vált az áramlás.
Ezzel együtt a mediterrán térségből enyhe, váltakozó nedvességtartalmú léghullámok sodródnak a Kárpát-medence területére a hétvégétől.
Nyugat-, Délnyugat-Európában ellenben jelentős lehűlésre kell számítani, a hideghullám elérheti Marokkó, illetve Algéria északi partjait is.
A jövő héten mi a nyugat-európai ciklonrendszer előoldalán helyezkedünk majd el az alacsony nyomású zónában, ezért szeles, a ciklonális peremhullámok jóvoltából olykor csapadékos időre készülhetünk, lehetőség nyílik az ország egy részén az aszály enyhülésére, mérséklődésére.


A fronttérképen a tőlünk délre húzódó hosszan elnyúló frontrendszert láthatjuk, illetve az Északi-tenger felett M betűvel jelölve az anticiklont, melynek peremén egy felhősáv húzódik a magassági teknőhöz kapcsolódva:

Az 1500 méteres magasságra számított hőmérsékleti előrejelzésen pedig nyomon tudjuk követni miként cserélődnek a légtömegek a kontinens területe felett a fentebb leírt légköri folyamatok függvényében:

Részletes prognózis:
Ma, azaz szerda
délután erősen felhős lesz felettünk az ég, a Tiszántúlon lehet hosszabb-rövidebb napsütéses periódusokra számítani eleinte. Nyugaton, északnyugaton, később délebbi tájainkon is előfordulhat gyenge eső, zápor, sőt az északi, északnyugati hegyekben havas eső, kisebb havazás kialakulási esélye is adott marad. Az északi, északkeleti szél a Tiszántúlon lesz gyakran élénk, olykor néhol erős. A maximumok 7-14 fok között szóródnak, ennél hidegebb  a magasabban fekvő tájakon és a nyugati határszél csapadékkal érintett régióiban lehet. Legmelegebb az északkeleti, keleti határvidéken valószínű.

Ez is érdekelhet!  Pénteken is folytatódik a hűvös, változékony idő
Fotó: Fredor Szilvia- MetKép-> A ti csoportotok

Éjjel észak felől lassan csökken, szakadozik a felhőzet ismét, legyengül a szél. A derültebb, szélvédett északkelet-magyarországi tájakon légköri fagyra kell számítani, jellemzően -1, -5 fok között, míg a felhősebb déli tájakon nem süllyed +2,+6 fok alá a minimum. Csapadék kezdetben még délen fordul elő, csökkenő mennyiségben, kisebb eső, szitálás formájában.

Csütörtökön több-kevesebb napsütésre a gyengén illetve közepesen felhős ég mellett a legtöbb helyen számíthatunk.  Az északkeleti szél mérsékelt illetve gyengének ígérkezik, legfeljebb az Alföld északi részein élénkülhet meg kissé. Csapadék nem várható. A legmelegebb órákban csupán 7-14 fok között tetőznek a csúcsértékek a napsütés ellenére.

Péntekre virradóan még nagyobb területen süllyed fagypont alá a hőmérő higanyszála. Kezdetben kevés felhőre, van kilátás, párássá válik a levegő. Ekkor a leghidegebb órákban a szélvédett, fagyzugos, derült vidékeken -5 fok alá csökkenhet a hőmérséklet. Másutt többnyire -3, +2 fok köré várható.
Napközben megnövekszik a felhőzet mennyisége, ami mellett hosszabb-rövidebb időre a nap is kisüthet.  Esni sehol sem fog. A szél egyre inkább délkeletire fordul és leginkább a Kisalföldön élénkül meg, sőt erős lökések is kísérhetik.  Délutántól a magasban melegadvekció kezdődik. A csúcsértékek 7-14 fok közé emelkednek.

Fotó: Kolocsi Józsefné- MetKép-> A ti csoportotok

A hétvégén az említett észak-atlanti ciklonrendszer előoldalára kerülünk. Az anticiklon kelet felé helyeződik, ezzel együtt délnyugatira fordul a légáram és a talajon is elkezd érezhetővé válni az enyhülés.
Ugyan nem lesz zavartalan a légköri helyzet, hiszen mind szombaton, mind vasárnap túlnyomóan felhős égboltra tekinthetünk fel, bár hosszabb-rövidebb napsütéses periódusok azért nem zárhatóak ki. Tovább erősödik a déli szél, főleg vasárnap fúj nagy területen 40-60 km/h-át is megközelítő légmozgás.
Szombaton csak néhol, vasárnap viszont már egyre több helyen alakulhat ki záporeső, amit néhol dörgés, villámlás kísérhet kis eséllyel.
A hétvége első napján 11-17, míg második napján és egyben a hét utolsó napján 16-22 fok közé szöknek az értékek.

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!
Fotó: Kálmán András- MetKép-> A ti csoportotok

A következő héten folytatódik a novemberhez képest bő 4-6 fokkal enyhébb, változékony időjárás, a nyugat-európai ciklonrendszer peremén újabb csapadékzónák érinthetik országunkat. A kevésbé felhős, naposabb térben és időben akár 20 fok köré is melegedhet a levegő. Éjszakai fagyoktól nem kell tartani.

Komolyabb, tartós lehűlésre, igazi téli időjárásra, síkvidéki havazásra november közepéig nagy valószínűséggel nem számíthatunk.

nlc.hu


Összefoglalót készítette: Pap Áron –meteorológus-
Források: OMSZ, Sütő’s Photography, ECMWF modell (wxcharts) MetKép
Borítóképért köszönet: Sütő Máténak