Nem nyugszik a légkör, hidegfront érkezik, de marad a többnyire enyhe idő

Hazánk időjárását több középpontú ciklonrendszer alakítja. Ehhez az alacsony nyomású zónához légköri frontok kapcsolódnak, melyek szinte egymást követik és a peremhullámok gerjesztette csapadékzónák gyakran okoznak több-kevesebb esőt.
Az elmúlt 10 nap csapadékösszegeit láthatjuk az Országos Meteorológiai Szolgálat által feltüntetett térképen.

Ez alapján elmondható, hogy szerte az országban jelentős mennyiségű esőzések áztatták a szomjazó földeket, ezért az októberi szárazság és rekordokat döntő késő nyáriasan meleg napjai után végre pótlódott a csapadékhiány, mely agrometeorológiai szempontból, kedvezően hat a mezőgazdasági munkálatok alakulására.
Az előttünk álló napokban lényeges változás nem következik be a várható légköri felállásban, vagyis még mindig az alacsony nyomás, ciklontevékenység lesz az uralkodó a medence térségében is.
Bár dél, délkelet felől a megszokottól enyhébb, mediterrán léghullámok sodródnak a légörvények előoldalán, ezért igazán hideg, téli időtől a következő 10 napban nem kell tartani, a fagyok sem térnek vissza egyelőre nagyobb területre, csak elvétve fordulhatnak elő az átmenetileg derültebb reggeleken a frontok előtti és utáni szünetekben.

Az aktuális hőmérsékletek tág határok között mozognak, délkeleti határainkon 20 fokos, kellemes értékeket mérhetünk, ezzel szemben az ország másik végén, északnyugaton, csak 7-8 fok körül alakul a hőmérséklet.

A fronttérképen a hullámzó frontrendszer látható tőlünk nyugatra, ami délutántól a légköri helyzet fő meghatározójává válik.

Az 1500 méteres magasságra előre jelzett hőmérsékletek pedig a légtömegcserék alakulását mutatják a kontinens területe felett.

Részletes prognózis:
Ma délután
hidegfront érkezik, ami felettünk hullámot vet.  Erősen felhős, borult lesz az ég, több-kevesebb napsütés az Alföld déli és keleti részein esélyes, ezért ott még magasra, 18-20 fok közelébe melegszik a levegő, míg másutt 11-17 fok között szóródik, a leghűvösebb északnyugaton lehet, ahol a 10 fokot sem éri el.
A Tiszántúlon megélénkül a déli szél, ezzel szemben a Kisalföldön feltámad az északnyugatira forduló légmozgás.
Napközben még csak a Dunántúlon lehetnek gyenge esők, záporok.

Ez is érdekelhet!  Csütörtökön már több lesz a napsütés, de még elvétve lehet záporeső
Fotó: Walke Márti- MetKép-> A ti csoportotok

Éjszaka kelet felé terjed a csapadékhullám, a ború és a párásság mellett sokfelé várható eső, záporeső, foltokban zivatargóc sem kizárt, különösen a  Pécs-Eger északkelet-délnyugat tengely mentén hullik a legnagyobb mennyiség.  A csapadékszünetben sűrű ködmezők képződnek.
A Tisza vonalától nyugatra északnyugati, attól keletre délkeleti irányú légáramlás valószínű.
A minimumok 4-13 fok között alakulnak.

Vasárnap kezdetben még több helyen eshet, aztán idővel északkelet felé csökken a csapadék területi lefedettsége, megszűnnek a tartós esők, szakadozik a felhőzet, ám hosszabb napsütéses órákra így sem számíthatunk.  Az ország nagy részén mérsékelt, gyenge északnyugati, a Tiszántúlon délnyugati szél fúj, amit utóbbi tájakon erős széllökések kísérhetnek olykor.  A csúcsértékek 9-16 fok között tetőznek, a magasabb értékeket délkeleten regisztrálhatjuk ezúttal is.

Fotó: Nagy Mariann- MetKép-> A ti csoportotok

Az előttünk álló hét sem ígér érdemi változást.
Hétfőre virradóan kiterjedt közmezők terjeszkednek. Helyenként 50-100 méter alá csökkenhet a látótávolság. A nap folyamán javulnak a látási viszonyok, csökken a köd kiterjedése és sűrűsége, részben felszáll, viszont a belőle kialakuló inverziós felhőréteg következtében nem fog kisütni mindenhol a nap, sokfelé egész nap szürke, igazi novemberi jellegben lehet részünk. Ennek ellenére enyhe marad az idő, 8-13 fok közé emelkedik a hőmérő higanyszála.
Délután a Kisalföld környezetében élénkülni kezd a délkeleti szél.


Kedden immár ismét erősödik a ciklontevékenység, ezért az átmeneti szünetet követően, újabb hullámban érkezik eső, záporeső, összességében többfelé jelentős mennyiségben, bár a csapadék tér –és időbeli alakulása még meglehetősen bizonytalan a hét közepe felé vonatkozóan.
Várhatóan a tőlünk nyugatra, északnyugatra örvénylő mérsékelt-övi ciklonrendszer és annak déli ágán, a Földközi-tenger medencéje felett képződő, akár trópusi jegyeket képviselő, mediterrán ciklon (medikán) befolyásolhatja a mi időjárásunk alakulását is.
Ezen a napon a ciklon melegfronti felhőzete húzódik felénk, ennek következtében a borult égből főleg középső és nyugati országrészeinkben hullhat nagyobb területen kiadós eső, záporeső.

A hét közepétől több-kevesebb esőre, különösen az ország keleti felén az átlagostól több fokkal magasabb hőmérsékletekre van kilátás, egyes napokon az Alföld délkeleti régióiban a 20 fokot is elérhetik a maximumok. Nyugat-, Északnyugat-Magyarországon ezzel szemben hűvösebbre van kilátás, ott nagyjából az ilyenkor megszokott körül a legvalószínűbb, azonban ki kell emelni, hogy a ciklonok mozgási pályája nagyban befolyásolja mind a csapadék, mind a hőmérséklet idő- és térbeli alakulását. 

Érdemes lesz nyomon követni a legfrissebb előrejelzéseinket!

Ez is érdekelhet!  Ciklon okoz többfelé borús, csapadékos időt
Fotó: Sütő Máté- Sütő’s Photography

Összefoglalót készítette: Pap Áron –meteorológus-
Források: ECMWF, OMSZ, MetKép, Sütő’s Photography
Borítóképért köszönet: Góbi Istvánnak