Erős melegfront után érkezik a hidegfront, majd távozik a légörvény

Mediterrán ciklon és a hozzá kapcsolódó frontok teszik változékonnyá időjárásunkat.

Tegnap ennek erős melegfrontja ért el minket, melynek hatására a késő esti, kora éjszakai órákban rohamos hőmérséklet emelkedés történt az Alföldön, helyenként éjfél magasságában is 16-18 fok körül alakult a hőmérséklet, mely akár megfelelhetne egy friss nyári éjszaka hőmérsékletének.

A melegadvekciót megerősödő, helyenként viharossá fokozódó délkeleti szél kísérte.  Kékestetőn 95 km/h lökést regisztráltak.

Még megerősítésre nem került, de az előzetes adatok alapján megdőlni látszik a minimum hőmérséklet rekordja, ami korábban 16.0 foknak felelt meg. Aktuálisan az új esetleges rekord, amit még nem hagyott jóvá az Országos Meteorológiai Szolgálat, az 16.7 fok, melyet ezúttal nem Győrben, hanem Csengeren mértek.

Jelenleg egy konvergencia vonal figyelhető meg az ország nyugati részei felett északkelet-délnyugat tengely mentén, a zöld vonallal jelölt terület mutatja. Az érdekessége, hogy ettől a vonaltól nyugatra északnyugati szél fúj, míg tőle keletre jellemzően erős délkeleti szél tombol több helyen, viharos lökések is előfordulnak.

Kifejezetten enyhe az idő a Dunántúl nyugati részeit leszámítva, ahol csupán 5-7 fok körül van a hőmérséklet. Hatalmas a kontraszt nyugat és kelet között, az Alföld délkeleti részein már 20 fok körüli értékek is előfordulnak.

Forrás: OMSZ
Borítóképért köszönet: Welke Mártinak

Ez is érdekelhet!  Napközben is lehet már csapadék, majd ciklon érkezik