A hétvégén az Alföldön néhol 20-22 fok közelében, majd hétfőre ismét hidegfront érkezik

A kontinens középső területeinek időjárását jelenleg egy köztes magas nyomású híd alakítja.
A Nyugat-Európa felett örvénylő alacsony nyomás előoldalán helyezkedünk el mindinkább, déli ágán ismét mediterrán ciklongenezis zajlik majd le. Messze Kelet-Európa felett nagy kiterjedésű anticiklon helyezkedik el, ami gátolja ezeknek a ciklonoknak a kelet, északkelet felé való tovább helyeződését, ezért folytatódik az eddig megszokott, a zömmel fagymentes, enyhe, őszi idő a medence területén.
Hidegebb idő messze északon uralkodik, ahol havazások a jellemzőek, bár ott is jelentős enyhülés zajlik, igaz ez Skandinávia területére, ahol az elmúlt periódusban -20 fok alatti fagyok is kialakultak az északi peremvidékeken.
Nyugat-, Délnyugat-Európában is hidegre fordul az idő, a teknő hátoldalán fagyos levegő áramlik a magasban, mely egészen Marokkó és Algéria északi, északnyugati régiójába is eljut, éppen ezért nem véletlen, hogy ezúttal nálunk melegebb lesz, mint abban a térségben.
Délies áramlással a magasban mediterrán levegő sodródik felénk, melynek első jelei a már most tapasztalható ködmezők és a belőle képződött rétegfelhőzet.
A köd nem ígérkezik tartósnak, hiszen a közeledő hidegfront előterében élénkülő, erősödő délkeleti szél támad.

A fronttérkép a légörvényekhez kapcsolódó frontvonalakat mutatja, mely alapján látható, hogy Észak-Afrika partjait hidegfront érinti, és ez a hidegfront játszik majd szerepet a nálunk újabb változást okozó mediterrán ciklon kialakulásában, melynek hidegfrontja hétfőn vonul át felettünk a jelenlegi számítások alapján.

A közel 1500 méteres magasságra előre jelzett hőmérsékletek alakulása a várható légtömegcseréket tükrözi a következő 10 napra vonatkozóan

Részletes prognózis:
Ma, azaz péntek délután
lassan zsugorodik, szakadozik az éjjel képződött ködpárna, rétegfelhőzet. Többnyire borongós lesz felettünk az ég, azonban a köd ritkulása, felszállta után lehet bízni hosszabb-rövidebb napsütésben a szerencsésebb helyeken.  Egyre élénkebb délkeleti szél fúj. Kisebb eső északkeleten fordulhat elő, máshol csak ködszitálás lehet kezdetben.
A maximumok tág határok között szóródnak, a tartósan borús, ködös megyékben  a 10 fokot sem éri el, míg ahol remény van pár órás napsütésre, ott 13-16 fok köré emelkedhet.


Éjjel a szélvédett körzetekben ködfoltok jelenhetnek meg ismételten, míg a szelesebb tájakon kifejezetten enyhe reggelre ébredhetünk az évszakhoz mérten, többnyire 5-12 fok közé süllyednek a minimumok.
Nyugat-Magyarországon a közeledő, újabb ciklonális peremhullám hatására megvastagszik a felhőzet, és eső, zápor is kialakulhat a hajnali óráktól.  A Duna vonalától keletre kevesebb felhőre van kilátás, csapadék ott csak az esetleges helyi ködfoltokból szitálás formájában mutatkozhat meg.

Ez is érdekelhet!  Folytatódik a hűvös idő, elszórt záporokkal
Fotó: Pleszinger László- MetKép-> a ti csoportotok

Szombaton a Dunántúlon több felhőre, a nyugat-magyarországi részeken időszakos gyenge esőkre, záporokra van kilátás, viszont összességében nem hullik nagyobb mennyiség. A középső és keleti országrészben a változó felhőzet mellett pár órára kisüthet a nap az élénk déli, délkeleti szélben.  A hőmérséklet csúcsértéke az Alföldön 18-20, másutt 14-17 fok körül alakul,  a nyugati határvidéken lehet ennél hidegebb is.

Vasárnap a ciklonrendszer déli ágán képződő mediterrán ciklon áramlási rendszerébe kerülünk, ezért az északkelet-magyarországi részeket, Borsod, Nyírség térségét leszámítva élénk, középen és nyugaton erős délkeleti szél támad, 50-60 km/h körüli lökések is lehetnek. A sok magas- és középmagas szintű felhőzet ellenére több-kevesebb napsütés is várható az ország 2/3-ad részén.  Napközben még számottevő eső nem hullik.
A csúcsértékek 14-21 fok között alakulnak, az Alföld keleti, délkeleti vidékein lehet a legmelegebb.

Fotó: Sütő Máté- Sütő’s Photography

A jövő hét elején hétfőn, hidegfront érkezik délnyugat felől.  Útját eső, záporeső kíséri, néhol esetleg az ég is megdörrenhet. A légáramlás délnyugatira fordul, átmenetileg megerősödik, később mérséklődik, legyengül.

A hét közepéig érdemi változás nem történik, a front mögött ugyan kissé visszaesik a hőmérséklet, de így is a sokéves átlagnál enyhébb marad az idő, változatlanul északnyugat-délkeleti hőmérsékleti kontrasztokkal, mely az időszak második felében csökken, a legtöbb helyen 12-17 fok közötti maximumokat mérhetünk, és éjszaka sem süllyed helyenként +10 fok alá a minimum érték. Általában 3-12 fok közé a legvalószínűbbek az előttünk álló hét első napjaiban.

Drasztikus változás, telet idéző lehűlés a következő 10 napban kizárható.


Összefoglalót készítette: Pap Áron -meteorológus-
Források: ECMWF, OMSZ, Sütő’s Photography, MetKép-> A ti csoportotok

Borítókép: startlap.hu