December első napjaiban támad a tél, hidegbetörés fenyeget!

Mint tudjuk, már csak 1 hét maradt hátra az őszből, jövő hét vasárnap beköszönt a meteorológiai tél december 1-jén. Nagyon úgy tűnik, hogy idén próbál igazodni ehhez az időjárás is, ugyanis már az elmúlt 1 hétben egyre határozottabb jelei kezdtek mutatkozni annak, hogy megváltozik az áramlás alapvető jellege a kontinens középső területe felett.
Ennek oka, hogy az óceáni régiók, az észak-atlanti térség, majd Nyugat-Európa felett jelentősen megemelkedik a légnyomás egy magasba nyúló gerinc képződik, ami útját állja az enyhe, óceáni légtömegeknek átmenetileg.
Ugyanakkor az óceán felől még mielőtt a blokkoló gerinc kialakulna, lefűződik egy peremciklon, ami beleolvad majd a kontinens felett kimélyülő teknőbe. E mögött az óceánon felépül egy magas nyomású gerinc, és a lefűződő ciklon mediterrán ciklongenezishez vezethet majd.  
A fokozatosan kelet, északkelet felé terjeszkedő azori anticiklon peremén pedig hideg, sarkvidéki eredetű levegő árasztja el Közép-Európát, bele értve a Kárpát-medencét, sokfelé viharossá fokozódó északi, északnyugati szél kíséretében.
A jelenlegi számítási eredmények alapján valószínűleg nem lesz tartós a hideg, néhány nap után jelentősebb enyhülés kezdődhet.

A lehűléssel járó csapadék még meglehetősen bizonytalan, a megfelelő ciklonpálya esetén nem zárható ki, hogy a kezdeti esők után, mutatóban a hidegadvekció következményeként havazás, hózápor is kialakulhasson, vagyis megláthassuk az ország egyes síkvidéki részein az első hópelyheket a kezdődő 2019/2020-as tél kopogtatása kapcsán.

Fontos azonban megjegyezni, hogy mindenképp érdemes lesz friss előrejelzéseinket nyomon követni, amiben a legfrissebb számítások alapján tájékoztatjuk az olvasóinkat.

Fotó: sielok.hu

Források: ECMWF modell- wxcharts
Borítókép: dunyalilar.org

Ez is érdekelhet!  Hűvös, változékony idővel indul a hét