Itt a hűvösebb idő, támad a szmog!

Az ősz nem csak a színes levelekről, az esőkről, hajnali fagyokról, és hűvös szelekről szól, de az inverzióról, ködről is, amivel együtt jár a légminőség romlása, a szmog.
A légkör átkeveredését gátló tényezők miatt az alsó légtérben felszaporodnak a szennyeződések, és sajnálatosan egybeesik a fűtési idénnyel is ez az időszak.
Mit tehetünk, mi, átlagpolgárok a jobb légminőségért?
Nagyon fontos, hogy az avart, elszáradt gazt, tarlót ne égetéssel tisztítsuk meg, hiszen így nem csak a levegőt, és önmagunkat károsítjuk, de sok hasznos tápanyagtól is megfosztjuk a talajt!
A másik, úgyszintén rendkívül lényeges dolog, hogy lehetőség szerint gázzal, vagy száraz tüzelővel fűtsük fel lakásainkat, hiszen a vizes fa nem csak jobban füstöl, de kevesebb hőenergiát is ad le, ami veszteségként jelentkezik, és még a tüzelő, és füstelvezető berendezéseket is károsítja.
Ha tehetjük, a rövidebb utakra ne vegyük elő az autót, mert bár kényelmes, azonban szintén jelentősen terheli a környezetet, ez a dízel üzemű gépjárművekre különösen igaz. A sarki boltig tartó séta pedig felébreszti az embert, oxigenizál, és segíthet megőrizni az egészségünket is.
Ha ezeket betartva élünk, elmondhatjuk, hogy tettünk valamit az egészségünkért, és a Földért.

Légszennyezettség Magyarországon, 2019.11.25-én, reggel 06:00-kor.
Forrás: Légszennyezés.hu

Borítóképünk illusztráció!
Forrás: Wikipédia Commons