A hegyekben 15-20 cm-es hótakaró is hullhat, az erősödő északi szél hófúvást idézhet elő!

Közeledik térségünkbe annak a ciklonnak a nagy kiterjedésű felhőrendszere, mely hétfőre virradóra sokfelé meghozza az első, számottevő havazást.
A légörvény előoldalán éjjel a magasban néhány fokkal enyhébb levegő áramlik dél felől, majd hétfő napközben északira forduló légáramlással megkezdődik a száraz, sarkvidéki eredetű légtömegek beáramlása újabb hullámban a Kárpát-medencébe.
Ezt láthatjuk az animáción, miként hódít teret a sötét, kékes színekkel jelölt terület.

Ma, azaz vasárnap napközben eleinte még hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A déli, kora délutáni óráktól nyugat, délnyugat felől határozott felhősödés kezdődik, erősen megnövekszik a magas szintű felhőzet mennyisége, mely szűri a nap sugarait, ezért egyre bágyadtabb napsütés ígérkezik.
Megélénkül  kissé a délkeleti szél. Hideg napunk lesz, csak 1-6 fok között tetőznek a maximumok.
Estétől tovább vastagszik a felhőtakaró, és az éjszaka második felében csapadékhullás kezdődik. Északon általában havazásra van kilátás, míg délebbre a magasban történő enyhülés következményeként inkább havas eső, eső fordul elő, sőt kis valószínűséggel nem zárható ki átmeneti ónos csapadék esélye sem, ami fokozott balesetveszélyt jelent az utakon!
Hajnalban -4, +3 fok közé süllyednek az értékek.

Fotó: Kállai Tivadar- MetKép-> A ti csoportotok

Hétfőn reggel az ország északi részein tartós havazásra számítunk, délebbre haladva havas eső, eső fordul elő, ám a nap második felében az érkező fagyos levegő hatására, a gyengülő és dél felé távozó csapadékmezőből a délebbi országrészben is átválthat mutatóban havas esőbe, hóba az addig folyékony halmazállapotú csapadék.
A hegyvidékei részeken a délutáni, esti órákig kiadós mennyiségű, 10-20 cm-es hótakaró is képződhet, míg síkvidéken az északi régiókban 2-6-cm-es tapadó hó hullik, sőt néhol 5-10 cm-es mennyiség sem zárható ki. Az egyre erősödő északi, északnyugati szél a magaslatokon, ahol nem emelkedik fagypont felé a hőmérséklet, hófúvást is eredményezhet!

A hó részben olvadni fog, az utak latyakosak, kásásak lehetnek napközben, ezért ha járművel indulunk útnak kizárólag téli gumival tegyük és fokozott óvatossággal közeledjünk, vigyázzunk magunkra és egymásra!
Hétfő estétől megszűnik a havazás, zord hajnalok következnek a hét első felében, a hóval fedett helyeken -10, -15 fok közötti fagyokkal. Másutt, -2, -9 fok köré süllyed a hőmérő higanyszála és nappal is csak pár fokkal emelkedik fagypont felé, itt-ott napközben is fagypont körül alakulhat.

Ez is érdekelhet!  Csütörtökön már több lesz a napsütés, de még elvétve lehet záporeső
Fotó: Kállai Tivadar- MetKép-> A ti csoportotok



Összefoglalót készítette: Pap Áron –meteorológus-
Források:
http://www.wxcharts.com

Borítókép: infoesztergom.hu (illusztráció)