Több helyen kisütött a nap, eltűnt illetve ritkult a köd

A számításainknak megfelelően már tegnap elkezdődött a talaj közeli rétegekben is az enyhülés, ami a következő órákban is folytatódik, annak ellenére, hogy a kertek alatt egy hullámzó frontrendszer hidegfrontja ér el minket, és ez a hétfői napon le is lassul felettünk, melegfronti jelleget ölt, és döntően meghatározza időjárásunkat.

A jelentős enyhülés mellett az erősen megnövekvő, immár számottevő csapadékot is adó felhőkből esőre, záporra lehet számítani, foltokban az északkeleti határnál ónos szitálás veszélye még fennáll.
A hőmérséklet ma elszórtan eléri a +10 fok körüli, néhol a feletti tartományt, és északkeleten is megszűnik a kiterjedt, nappali fagy, bár a kezdetben még sűrű ködmezőkkel érintett tájakon alacsonyabban +2, +4 fok körül tetőzhet a maximum. A napsütéses megyékben ellenben +8, +10 fok körül, itt-ott 11-12 fok közeli érték sem kizárt. Alkalmanként élénk déli szél fúj.
Egyre jobban növekszik felettünk a magas szintű felhőzet, ami a közeledő frontrendszer előhírnöke lesz a mai délutánon.
Ugyanis: éjjel hidegfront érkezik, ami hétfőn felettünk lelassul, ezért kettős fronthatás veszi igénybe szervezetünket. Eső, záporeső többfelé kialakul, néhol jelentős mennyiségű eső áztathatja a földeket vagy az olvadozó hótakarót. Enyhe marad az idő, a felhős, borongós jelleg ellenére +3, +13 fok közötti csúcsokat mérhetünk.

Kedden elvonul a hidegfront, mögötte az északkeleti tájakat leszámítva  megerősödik, olykor viharossá fokozódik az északnyugati szél. Kitisztul a légkör, javul a levegő minősége! Szerdáig eltűnnek a kiterjedt éjszakai fagyok, fagymentes hajnalokra számíthatunk, majd a hét közepétől ismét visszatérnek, jellemzően 0, -6 fok között, a fagyzugokban 1-2 fokkal hidegebb lehet.

A hét második felében újabb frontzóna érkezik, pár fokos lehűlés után, újabb eső valószínű, sőt a hegyekben és északon, északkeleten átmeneti hóesés, havas eső is előfordulhat. A nappali fagyok ellenben nem térnek vissza, a jövő hét végétől újabb erőteljes felmelegedés körvonalazódik.

Ez is érdekelhet!  Csütörtökön már több lesz a napsütés, de még elvétve lehet záporeső
Fotó: Nagy Mariann MaraMetKép-> A ti csoportotok

Források: OMSZ, wxcharts, Metkép-> A ti csoportotok, Sütő’s Photography
Borítóképért köszönet: Sütő Máténak