A 2019-es ősz volt a legmelegebb 1901 óta

A forró nyár után, az ősz ott folytatta ahol az átlagosnál jóval melegebb, nyári hónapok sorozata abbahagyta. 2019 nyara második helyezést ért el, vagyis a mérések kezdete óta (1901) csak 2003 nyara volt egy hajszálnyival magasabb középhőmérsékletű. (22.48>22.32)
A meteorológiai őszt országos kánikulával indítottuk, szeptember 1-jén több helyen a forró nap is összejött, azaz a csúcshőmérséklet meghaladta a 35°C fokot, Adonyban mérhettük a napi maximum csúcsát, ez 36.2 foknak felelt meg.

Az évszak középhőmérséklete 12.64 °C fok lett, vagyis 1901 óta a legmelegebbnek számít, ezzel megfosztva a trón legfelső fokáról az 1926-os évet, melynek középhőmérséklete 12.59 °C-nak adódott.
5. legmelegebb ősz középhőmérséklete 1901 óta.

Mindegyik őszi hónapunk magasabb középhőmérsékleti értékkel zárult, az 1981-2010-es időszak átlagához viszonyítva.  Szeptemberben ez durván 1, októberben 2, novemberben viszont 4 fokkal haladta meg az időszak éghajlati normáját. Az október és a november bekerült a top 10-es legek listájába a középhőmérsékleti értékeiket tekintve, vagyis október a 9. helyen, míg november a bronzérmes, 3. helyen végzett.
Átlag alatti hőmérsékletű periódusok szeptemberben a csillagászati ősz kezdete körüli napokban, továbbá október első 10 napjában, illetve október utolsó napjaiban , november elején fordultak elő.  Fagyos nap az évszak ideje alatt mindössze 4 jelentkezett (átlag 15) míg nyári napból 14-et jegyeztek fel. (átlag 9)
Csapadékhozamot tekintve átlagos csapadékú lett összességében a 2019-es ősz, ennek nagy része novemberben pótlódott, emellett eloszlása igencsak szélsőségesen alakult.
33 csapadékos napot jegyeztek fel.(átlag 27)

A 2019-es ősz egyik csúcspontját, az október 10-e után kezdődő indián nyár/vénasszonyok nyara, száraz periódusa jelentette. Ekkor fokozódó aszály jelentkezett, ami agrometeorológiai szempontból kedvezőtlen helyzetet jelentett az őszi mezőgazdasági munkálatok számára.
Csapadék tekintetében a szeptemberi hónap is elmaradt az 1981-2010-es normál értéktől, továbbá az október még ennek is a sokszoros hiányát hozta, a csapadékátlagnak közel a fele hullott csak le és az sem egyenletes eloszlásban.
Október közepén beköszöntött az igazi késő nyárias meleg, sokfelé 25 fok közelébe melegedett a levegő, a száraz, napsütéses időjárásban úgy érezhettük magunkat, mintha valóban nyár lenne.
Október 19-e után az afrikai hőhullám tetőzött, ezért sorra dőltek a maximum hőmérsékleti-rekordok.
Október 24-én Körösszakálon 29.2 fokig szökött a hőmérő higanyszála, ez lett a hőhullám tetőpontja.
Az októberi „kánikulának” a hónap utolsó napjaiban érkező markáns hidegfront vetett véget, ekkortól átlag alá zuhant a hőmérséklet átmenetileg.  Október utolsó napján állt be az ősz legalacsonyabb minimum hőmérsékleti értéke, -8.4 °C fokkal. (Zabar)


November a megszokottnál jóval csapadékosabb és kiugróan enyhébb lett, ekkor hullott a hónapot megelőző csapadékhiány zöme, az átlagnak csaknem másfélszerese.  Ugyan napi melegrekordot nem, de minimum hőmérsékleti-rekordot sikerült dönteni, az éjszakák rendkívül enyhék voltak, ez fontos szerepet töltött be a hónap markáns pozitív anomáliáját illetően.
Az ősz Európa szerte szélsőséges időjárást hozott, Olaszországban minden idők legpusztítóbb özönvize sújtotta a velencei térséget, eközben Skandináviába bekopogtatott a tél, novemberben már -25 fokot is mértek, miközben nálunk melegebb idő alakult ki, mint Spanyolországban, vagy Marokkó, Algéria északi tájain.

Napi.hu- Velencei árvíz2019 november

Források: OMSZ