Átmeneti hideg után jelentős enyhülést hoz az atlanti "ciklongyár"

A mai nap folyamán jelentős szelet hozó Közép- Európa felett uralkodó magas nyomású zónától északnyugatra, Izland térségében egy nagyon erős és markáns viharciklon örvénylik, mely több helyen okozott 100 km/ó feletti szelet a nyugati vidékeken:

Izlandi hóviharok Jan Horák felvételéből
Wales-i Cardiff TV felvételei

Ez a magas nyomású zóna ahogy elhagyja térségünket északkelet felé, az atlanti térségben örvénylő erős ciklon hatása érvényesül Nyugat-, majd Közép- Európa felett is. A front az Alpok vonulatain hullámot vet, kissé kimélyed és jelentős csapadékkal érkezik meg a héten, mely hó, havas eső, eső formájában várható.

A hét második felére a magassági szelek, valamint áramlások hatására a Baltikum felett is kimélyülni ígérkezik egy ciklon, ezzel pedig a hideg levegő elkerülni látszik hazánkat hosszú időre, tartós nyugati, délnyugati áramlás mellett meleg légtömegek érkeznek hazánkba, melyet az Olaszország környékén kialakuló és Balkánig eljutó mediterrán ciklonok szintén támogatnak.

Érdemi változás várhatóan a jövő hét elején sem ígérkezik, akkor egy fölénk kerülő magas nyomású zóna stabilizálja az addigi állapotokat. Leszálló légáramlatokkal újra párás, ködös időjárás vár ránk.

Készítette: Erdős László
Forrás: Jan Horák, Cardiff TV- Youtube.
Borítókép: Ildikó KupaiMetKép->A ti csoportotok!