Tetőzik a hőhullám, délnyugaton, délen 20 fok közelében!

A borítókép a 850 hPa-os nyomási szint (~1500 méter) hőmérsékleti értékeit mutatja, annak az 1979-2010-es átlagtól való eltérését, éppen kiugróan pozitív irányba, itt nálunk és kissé tágabb környezetünkben.

Oka: Kelet-,Délkelet-Európa felett húzódó magassági gerinc peremén helyezkedünk el, a talajon anticiklon alakítja az időjárást. Nyugat-, Északnyugat-Európa felett változatlanul ciklonrendszer örvénylik, mi ennek a teknőnek (alacsony nyomású zóna) előoldalán, a két légnyomási képződmény közös áramlási rendszerében helyezkedünk el,  így déli, délnyugati légpályán Afrika felől, elért minket a szubtrópusi eredetű légtömegek újabb hulláma, ezért tetőpontjára hág a decemberi „hőség”, helyenként a +20 fokot is elérheti. 

Jelenleg sokfelé 15 fok körül, foltokban 17-18 fok közelében szóródnak a hőmérsékletek, a rendkívül enyhe éjszaka után ez talán nem is meglepő.
Kivételt képez ez alól az északi, északkeleti határvidék, azonban ott is nagy területen közelíti a 10-12 fokot.
, egészen csak a határ közeli részeken van ennél hidegebb.

Délután változóan felhős, több-kevesebb napsütéssel tarkított, az ország túlnyomó részén március végét, április elejét idéző légköri helyzetre számíthatunk. Élénk, főleg a Dunántúl északnyugati felén erős déli, délnyugati szél fúj, alkalmanként viharos lökésekkel párosulva. Csapadék kizárt, a csúcsértékek 15-20 fok között szóródnak, északkeleten lesz a hidegebb ott 10 fok körül, a határnál az alatt marad.

A hét második felében néhány fokkal mérséklődik a meleg, viszont drasztikus lehűlés nem történik, folytatódik a héten az átlagosnál enyhébb időjárás, kezdetben még több helyen elérhetjük a 15-16 fok közeli tartományt.
A hétvégén az északnyugat-európai ciklonrendszer peremhulláma ér el minket egy hidegfront képében, ez szombaton sokfelé okozhat majd esőt, záport,  sőt itt-ott egy-egy zivatargóc kialakulása sem elhanyagolható.

A karácsonyi ünnepekben újabb frontok érkezhetnek, több-kevesebb eső sem zárható ki, de még pár fokkal az ilyenkor szokásos feletti értéket mérhetünk.

Számottevő lehűlés az év utolsó napjaiban érkezhet.

Ez is érdekelhet!  Ma is marad a hűvös idő, záporesők is kialakulhatnak
Fotó: Sütő Máté- Sütő’s Photography

Források: OMSZ, wxcharts.com