Szélviharral indul a jövő hét!

Átalakulás zajlik a légköri helyzetben Európában. A Kelet-, Délkeleti-Európa felett uralkodó anticiklonális mező fokozatosan meghátrál és időjárásunk az Atlanti-óceán, továbbá Nyugat-Európa felett örvénylő teknő peremére kerül, ezért süllyedni fog a légnyomás, ciklonálissá válik az izobárok görbülete térségünkben.

Az első lépése a változásnak a pénteki napon elkezdődik egy közeledő hidegfront előterében. Ugyan még az évszakhoz képest jóval enyhébb levegő sodródik a közeledő ciklonrendszer előoldalán dél felől, ám ennek a levegőnek egyúttal már nagy lesz a nedvességtartalma, ezért csapadékos napok következnek. Több hullámban várható kiadós mennyiségű csapadék, mely az enyhe légtömegek hatására egyértelműen eső lesz.

Látható az 1500 méteres magasság hőmérséklet előrejelzésén, hogy az igazán hideg legtömegek egyelőre messzebb maradnak tőlünk, bár a szélsőséges meleg az megszűnik a jövő héten.

Pénteken feltámad és különösen a Dunántúlon, annak is a nyugati, északnyugati felében megerősödik, helyenként viharossá fokozódik a déli, délkeleti szél.  Kis területen már holnap is lehetnek 60-70 km/h körüli lökések. Az ország más részein inkább csak élénk, vagy mérsékelt légáramlás ígérkezik. Északkeleten és délnyugaton lehetnek ködfoltok a szélvédett megyékben. Érdemi csapadékra még nincs kilátás, napközben több-kevesebb napsütés az ország túlnyomó részén előfordul. Estétől délnyugat felől egyre vastagodó felhőmező húzódik felénk, ezért határozott felhőzetnövekedés indul meg.
Folytatódik a decemberhez képest szokatlan enyheség, ismét 12-17 fok közé melegszik a levegő, ennél hűvösebb 10 fok körüli, alatti értékek a ködfoltos, délről szélvédett körzetekben lehetnek.

Fotó: Pap Áron

A hétvégén sok esőre készülhetünk, szükség lesz az esőkabátokra, esernyőkre, utóbbi a szeles területeken használhatatlanná is válhat.
Szombaton egyre inkább a Nyugat-Európa felett örvénylő ciklon hidegfrontja alakítja az időjárást, nagy területen fog esni az eső, záporeső, sőt itt-ott egy-egy zivatargóc sem kizárt. Az élénk olykor erős délies szél átfordul nyugatira, északnyugatira.
A maximumok 8-14 fok között szóródnak, marad az enyheség.


Vasárnap a ciklonrendszer déli ágán képződő aktív peremciklon ér el minket délnyugat felől. Ez a ciklon középpontjával várhatóan országunkat keresztezi, nagy mennyiségű esőt hullajtva több helyen.
A ciklon kelet, északkelet felé távozik és mögötte a Délnyugat-Európa felett megerősödő anticiklon peremére kerülünk. A két képződmény között meglehetősen nagy lesz a nyomáskülönbség, ezért vasárnap estétől a ciklon hátoldalára kerülve, viharossá fokozódik az északnyugatira forduló szél. Hétfő estig tartósan viharos szél valószínű a


Győr-Szeged vonal széles sávjában, a maximális lökések elérhetik majd a 70-80 sőt a magaslatokon a 90-100 km/h-ás  sebességet is.
A hőmérsékleti értékek napközben 6-13 fok között alakulnak, a szél és a sok felhő hatására fagymentes éjjelekre van kilátás.

A karácsonyi ünnepek szeles, viszonylag enyhe időt ígérnek, záporok fordulhatnak elő a több-kevesebb napsütés mellett. A maximumok 3 és 10 fok között tetőznek, jelentéktelen éjszakai fagyra csak elvétve van esély a szélvédett, derült területeken.

Ez is érdekelhet!  Ciklon okoz többfelé borús, csapadékos időt
Fotó: kisalfold.hu

Összefoglalót készítette: Pap Áron -meteorológus-
Források: wxcharts.com