Megérkezett a csapadék első hulláma, akár zápor (zivatar), később a hegyekben vegyes csapadék is lehet!

Vasárnapi csapadék előrejelzési térképünk:

Youtube csatornánk csapadék előrejelzése

A hétvégén és a jövőhét első napjaiban nem lesz hiány csapadékban, hiszen a déli megyékben, akár 40mm-t meghaladó eső is hullhat a minket egymás utánban elérő mediterrán ciklonokból.


Az első hullám már megérkezett és fokozatosan keletre vonul. A radarképen is látszik, hogy többfelé intenzív esőzés kezdődött.

Éjszakára már északkeletre is elér a csapadék. Ezzel egyidőben délen és délkeleten, később keleten, akár konvektívitás is lehetséges, zápor, kis eséllyel zivatar formájában, így még érdekes is lehet ez a szokatlanul enyhe december vége.

Délen konvektív csapadék:

Vasárnap eleinte csak néhol fordulhat elő csapadék, majd a déli óráktól egy újabb mediterrán ciklon okozhat többfelé esőt, délen és a Tisza vonalában zápor és kis eséllyel beágyazott zivatar is előfordulhat. A déli országrészben hullhat a legnagyobb mennyiség, itt akár a 30mm-t is meghaladhatja. Ezzel egyidőben délutántól északnyugat felől a magasban fokozatos hidegbeáramlás kezdődik, ami néhány fokos lehűlést hoz magával (így hétfőn már az ország jelentős részén 10 fok alatti maximumokra készülhetünk). A hideg levegő a hegyekben okozhat némi meglepetést, ugyanis a Bakony, Mecsek, majd később a Börzsöny, Bükk és a Mátra magasabban fekvő csúcsain az esőt havas eső, esetleg hó válthatja fel, bár ez nem valószínű, hogy megmarad, legfeljebb a Bükk és a Mátra csúcsain lehet átmenetileg egy kis fehérség, de erre minimális az esély.

Vasárnapi jelentős eső:

Hétfőn továbbra is csapadékos idő lesz a Dunától keletre eső tájakon, a Dunántúlon csak eleinte lehet néhol csapadék, majd felszakadozik a felhőzet. Főleg délen és a Tiszántúlon jelentősebb esőre kell számítani. A Mátra és Bükk magasabb csúcsain hétfőn is hullhat vegyes csapadék, akár hó is, de a 0 fokhoz közeli, inkább kissé felette alakuló hőmérsékletek miatt a hegyekben sem kell készülni hótakaróra az előzetes modellfuttatások alapján.

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!

Hétfőn a Dunától keletre:

A ciklon elvonultával egy Délnyugat-Európa felett elhelyezkedő anticiklon peremére kerülünk és a két képződmény okozta jelentős légnyomásbeli különbség hatására már vasárnap este megerősödik az északnyugati szél, mely hétfő estig viharos erejű lehet többfelé, a Győr-Szeged vonalon, akár 60-70km/h-s lökésekre is készülhetünk!
Széllökések vasárnap estétől hétfő estig:

Összességében: a hétvége és a hét első napja a csapadék típusát illetően megoszló lehet, a mennyisége pedig délen a 40mm-t is meghaladhatja és viharos szél is érkezik!

A várható csapadék hétfő estig:

Ahol már szakad az eső: Ág Bettina képe

Megj.: mediterrán ciklonok révén van eltérés a modellek között, így próbáltuk vegyíteni a különböző futtatásokat egy lehetséges forgatókönyvként.

Térképek: www.met.hu,

https://www.wxcharts.com/?panel=default&model=gfs,gfs,gfs,gfs&region=slovakia&chart=overview,850temp,overview,winteroverview&run=06&step=048&plottype=10&lat=47.857&lon=19.959&skewtstep=0