Éjjel érkezik a hidegbetörés, viharossá fokozódik a szél, de csak kevés, vegyes csapadék hullik

Hazánk időjárását hidegfront alakította, mely szokatlan módon enyhülést hozott a talaj közeli légrétegekben. Ez az úgynevezett álcázott hidegfront télen nem számít rendkívülinek, csupán a légköri helyzet előzményeire vezethető vissza. Hideg légpárna uralkodott a medencében, mint egy lavórban, szinte megült a hideg, miközben a magasban enyhe levegő érkezett és ez fokozódó inverzióhoz vezetett.
A ma érkezett hidegfront ezt a megülepedett hideg levegőt seperte ki, a légrétegek átkeveredése és a napsütés együttes hatására már fagypont felé emelkedett a legtöbb helyen a hőmérő higanyszála, jellemzően +2, +8 fok közé, egyedül északkeletre ragadt be még a rétegfelhőzet.

Éjjel érkezik hazánkba a front mögött a sarkvidéki eredetű levegő markánsabb hulláma, egyre erősebb szél támad. Az átvonuló teknőhöz kapcsolódó felhőmezőt -mely betudható tulajdonképpen egy második hidegfrontnak- kevés csapadék kíséri csak. Jellemzően gyenge eső, zápor, havas eső, északkeleten, keleten kisebb havazás, hózápor. Ezekből általában lepel, 1-2 cm hó hullhat legfeljebb, viszont reggelre az országban itt-ott kifehéredhet a táj.
Hajnalban a minimumok -4, +3 fok közé csökkennek. 

Fotó: Rédly Veronika- Metkép->A ti csoportotok

Vasárnap napközben felhőátvonulásokra van kilátás, a több-kevesebb napsütés mellett csak elvétve lehet futó zápor, hózápor. A nyugatról benyúló anticiklon peremén egészen a késő délutáni órákig erős, sokfelé viharos északnyugati, északi szél tombol.  A maximumok +1, +7 fok közé emelkednek.
Hétfőre virradóra mérséklődik, leáll a légáramlás, és erősödik a fagy. Egészen szerdáig országos éjszakai fagyokra van kilátás, a fagyzugos tájakon -10, -11 fok körüli értékekkel.

Jelentős melegedés az előttünk álló hét második felében kezdődik, előbb a magasban, majd a talajon is.
Melegfront éri el térségünket, kevés, vegyes halmazállapotú csapadék kíséretében, mely lehet kisebb eső, zápor, havas eső, gyenge hóesés, futó hózápor is.
Az átmenetileg fokozódó ködhajlam a szél feltámadásával ismét visszaszorul, és a napos tájakon csütörtök, péntek környékén +5, +10 fok közötti értékeket mérhetünk.

Ez is érdekelhet!  Holnap heves zivatar is lehet!
Fotó: Sütő Máté- Sütő’s Photography